21-річна Катерина Алтуніна із Запоріжжя щовечора з'їдає пакет соняшникового насіння.
— Як приїжджаємо з мамою до бабусі в село, по три сковорідки на день смажимо і з ранку до вечора лузаємо. Старі бурчать, що зуби зіпсуємо. Після насіння часто живіт болить.
— Соняшник вбирає із ґрунту кадмій. Це важкий метал, від якого розвиваються печінкова, ниркова недостатність. Діти стають надто дратівливі, гіршає пам'ять, — говорить столичний дієтолог-ендокринолог Наталя Самойленко, 36 років.
Кадмій накопичується в організмі. Дитина почне хворіти, якщо з'їдатиме по 100 г насіння щодня протягом півроку. У дорослих недуги розвинуться за рік.
— До мене звертаються охочі схуднути. Одна пацієнтка замість вечері ледь не тазиками їла соняшникове насіння. А воно дуже поживне — містить 600 кілокалорій на 100 грамів.
Радить не їсти відсирілого насіння, гіркуватого на смак. У такому містяться токсини від грибка, які діють швидше за кадмій.
Коментарі