пʼятниця, 21 травня 2010 11:02

Від моркви може бути алергія

 26-річна Тетяна Цуркановська з Калинівки, що на Вінниччині, має шестимісячного сина Дмитра. До двох місяців годувала його лише грудним молоком. Потім почала давати яблучний сік. Щодня по дві краплі. З часом довела до 5 ст. ложок. Тиждень тому вперше дала яблучне пюре.

— Усе готую сама. Для соку сире яблуко тру на тертці, проціджую через марлю. А на пюре чайною ложкою шкрябаю м"якоть фруктів.

Завідувачка педіатричного відділення Вінницької міської поліклініки N2 Тетяна Дзюняк, 59 років, радить не підгодовувати дитину, якщо їй немає шести місяців. Починати краще з овочевого супу. Худим малюкам підійдуть каші. Головне — привчати до нової їжі поступово. Це тренуватиме травну систему і жувальний апарат.

— Відваріть великі шматки картоплі, моркви, капусти, цибулі, зелені. Перетріть усе. Якщо дитина алергік, тоді без моркви. Для смаку до супу моркву можна додати, але перед тим, як овочі змолоти, витягти. Від цього алергії не буде. Цибуля теж вариться для смаку.

Важка для дитячого організму манна каша.

— Манка забиває шлунок, від неї швидко повніють. А користі ніякої. Краще давати рис чи гречку, але ці крупи специфічні на смак, дитина їх може не схотіти. Давайте спершу не більше чайної ложки. Поступово порцію доводьте до 20 ложок. Після прикорму прикладіть дитину до грудей, так їй легше звикнути до нової їжі й перетравити її.

Фрукти краще дати за годину до каші або через годину після неї

Кашу варять на воді, перетирають через сито, додають кип"ячене коров"яче молоко і на кінчику ножа солі. Ще раз кип"ятять.

— Іноді мами готують каші на грудному молоці, так робити не можна, — говорить Тетяна Дзюняк. — При кип"ятінні молоко втрачає  корисні мікроелементи. А от від заморожування його склад не змінюється.

Підгодовувати починають в обід, коли немовля найактивніше.

— Консистенцію страви теж потрібно контролювати. Спершу їжа має бути рідкою, за тиждень-два її вже можна так ретельно не перетирати, щоб дитина звикала жувати, розминати комки. Інакше довго вчитиметься правильно їсти. Одні мої знайомі терли своєму онукові їжу до 4 років. Перетирали навіть млинці. 4-річну дитину привчити жувати дуже важко.

Серед магазинних сумішей педіатр радить вітчизняний "Малыш".

— Суміш має бути без добавок, ніяких кураги й чорносливу. Фрукти краще дати дитині за годину до каші або через годину після неї. Інакше болітиме живіт. Не давайте консервованого м"яса чи овочевих супів із банки. Мене зрозуміє той, хто хоча б раз сам спробував ту консерву. На смак вона гидка, бо зроблена за кордоном і розрахована на їхніх дітей. Наприклад, американці звикли до харчів без смаку. А ми ні.

Зараз ви читаєте новину «Від моркви може бути алергія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути