Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2021 06:10

Від газованих напоїв тріскається зубна емаль

Автор: ФОТО НАДАЛА НАДІЯ ОМЕЛЬЧУК
  Стоматолог Надія Омельчук оглядає ротову порожнину дитині. На перших прийомах дозволяє батькам сідати в крісло з малюком, щоб не боялися
Стоматолог Надія Омельчук оглядає ротову порожнину дитині. На перших прийомах дозволяє батькам сідати в крісло з малюком, щоб не боялися

— Користуватися зубною пастою треба з появи першого зуба. Щітку краще вибирати відповідно до віку дитини, — каже Надія Омельчук, 32 роки, стоматолог із Рівного. — Змінювати не рідше, ніж раз на три місяці. На кожну пору року має бути своя.

Для перших зубів зручно брати щітки з полімерною щетиною. Виглядають, як наперсток з м'якими голочками, що не травмують ясна. Коли дитина звикне до чищення, то можна переходити на зубну щітку. Деякі виробники застосовують індикатор стирання щетини: одну її частину фарбують харчовим фарбником у синій колір. Коли він наполовину стирається, це сигнал, що щітка стала непридатною. Людям із підвищеною схильністю до утворення зубного каменю краще використовувати жорсткі зубні щітки. У кого запалення слизової оболонки — з м'якою щетиною.

— Важлива й кількість пасти. Для дітей 1–2 років порція має бути завбільшки з рисове зерня, для старших — з горошину, — каже столичний дитячий стоматолог Олена Лещук, 39 років. — Краще чистити зуби не одразу після вечері, а перед сном. Вранці — за пів години після сніданку. Як людина поїла, то в роті активно виділяється слина, яка діє як щит для зубів. Цим організм оберігається від цукрів з їжі. Недаремно лікарі радять їсти солодке на десерт. Тоді слина краще захищає зуби. Коли її меншає, то вже можна чис­тити пастою.

Карієс потрібно лікувати навіть на молочних зубах. Інакше постійні погано формуватимуться під впливом бактерій. Ті виділяють кислоти, які знищують емаль.

— Головне, щоб інфекція з молочних зубів не за­шкодила утворенню постійних, — говорить Лещук.

Щоб перевірити, чи якісно діти чистять зуби, батьки можуть купити в аптеці індикатор нальоту у вигляді таблетки з барвником. Дитина розжовує її та нечищені місця на зубах зафарбовуються в синій колір.

— Карієс виникатиме рідше, якщо слідкувати за харчуванням дитини. Заборона солодощів не захистить від руйнування емалі. Важливо не те, скільки дитина з'їсть солодкого, а час його дотику до зубів. Краще нехай скуштує, а потім пополос­кає рот.

Слід заборонити халву й ірис, бо клеяться до зубів і сприяють розмноженню мік­робів.

— Хто не доглядав за порожниною рота, той має на зубах камені. Вони нагадують накип у чайнику. Виникає в тих, хто їсть м'яку, а не волокнисту їжу. Корисно погризти яблуко, моркву чи гарбуз, замість того, щоб обід запити газованими напоями. Після них у роті формується кисле середовище, яке легко викликає тріщини на емалі.

Якщо каміння вчасно не видалити, можуть запалитися ясна чи на них утворяться "кишені". Це оголить корені та розхитає зуби.

— Не можна самому видаляти камені зубочисткою. Бо травмуєте ясна. Щітка з цим теж не впорається. Потрібна професійна чистка у стоматолога.

Зараз ви читаєте новину «Від газованих напоїв тріскається зубна емаль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути