Ексклюзиви
середа, 27 червня 2012 05:00

Від епілепсії позбавить операція

 

Киянин Юрій, 27 років, із підліткового віку страждав від нападів епілепсії. Приймав ліки. Проте з часом приступи ставали тривалішими. Після того, як через напад ледь не потрапив в автомобільну аварію, наважився на операцію.

— Епілепсія — це хвороба, яка виникає в результаті надмірної електричної активності окремих частин головного мозку, що призводить до періодичних судомних нападів. Деякі люди просто застигають на місці на кілька секунд, в інших є судоми. У одного зі 100 осіб в Україні хоча б раз у житті виникають такі напади. Однак, поодинокі не означають, що людина страждає на епілепсію. Для постановки діагнозу епілепсії, як правило, необхідна наявність хоча б двох неспровокованих нападів, — розповідає директор Міжнародного центру нейрохірургії Ігор Курілець.

Сучасні магнітно-резонансні томографи легко можуть показати групу нейронів, що генерують приступи в головному мозку, та локалізують їх. Перший у Східній Європі МРТ  такого класу нещодавно встановили в центральному офісі Міжнародного центру нейрохірургії в Києві. Інша річ, що в деяких хворих навіть таке обладнання не виявляє патології. Для цього є електрофізіологічна діагностика. Енцефалограф оснащений додатковими каналами та підсилювачами, а також відео- й аудіозаписом судом, які аналізує потужний комп'ютер. Такою апаратурою обладнано філію Міжнародного центру нейрохірургії у Стрию, а це вже шанс для епілептиків Західної України.

— Хірургічне лікування рекомендують одному з п'яти хворих на епілепсією. Операцію призначають у випадках, коли напади виникають у невеликих, чітко визначених ділянках мозку, які не порушують життєво важливих функцій, таких як мова, мовлення чи слух. Перспективними для нових технологій лікування вважають хворих, у котрих перед приступом є авура — передвісники судом: неконтрольовані спазми чи раптове заклякання в одній кінцівці, поява гримас, чмокання. А приступ спершу проходить з однобічними спазмами та без непритомності. Такі хворі роками лікуються від так званої парціальної епілепсії, але напади стають усе важчими і частішими. Під час операцій видаляють ділянки мозку, що викликають приступи, — каже Ігор Петрович.

Запис на консультацію:

- центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, станція метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78,

0(44) 592 90 79.

- західноукраїнська філія: Львівська обл., м. Стрий, вул. О. Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня, сьомий поверх,

тел.: 0(67) 89 10 000.

- м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, лікарня Святого Луки, тел.: 0(522) 36 60 01.

www.neurosurgery.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Від епілепсії позбавить операція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути