середа, 18 травня 2011 06:00

Від аспірину можуть бути внутрішні крововиливи

23-річний Сергій Демиденко із Запоріжжя взимку перехворів на кір.

— Три дні була висока температура, до 40 градусів. З'явився нежить, кашель, текли сльози. Від світла різало очі, — розповідає.

За наступні три дні все тіло висипало прищами. Лікувався Сергій удома.

— Тепер мені весь час бракує повітря, з'являється часто кропивниця. Важко глибоко дихнути. Скільки книжок не перечитав, не знайшов нічого про таке ускладнення.

Столичний інфекціоніст Ольга Подолюк, 42 роки, каже, кір може мати важкі ускладнення. Часто це запалення гортані, пневмонія, гнійні гайморити й отит.

— Найгірше, що може бути — менінгоенцефаліт. Це запалення головного мозку. Таке ускладнення буває зазвичай у дітей до року. Пізніше ймовірність зменшується до 10 років. Далі знову є загроза мати цю недугу. Вірус кору також уражає підшлункову залозу у дорослих, що в подальшому може спричинити хронічний панкреатит та призвести до діабету.

Кір у дітей і дорослих перебігає з однаковими симптомами. Захворювання важко розпізнати. У перші три дні, коли людина найбільш заразлива, їй ставлять діагноз ГРЗ, грипу, ангіни. Пізніше, коли є висип, діагностують краснуху або алергічну реакцію.

— Кір починається з температури 38–40 градусів. Далі хворий сильно кашляє, має нежить, печуть очі, злипаються повіки після сну. Важко дивитися на світло. На третій день починається висип, хворому стає гірше, температура підвищується. Сип з'являється спершу на обличчі, потім поширюється по всьому тілу. Легше настає лише, коли обсипле ноги. Тоді спадає температура, полегшується кашель.

Якщо хворий не має хронічних захворювань верхніх дихальних шляхів та серцевої недостатності, кір можна лікувати у домашніх умовах.

— При перших симптомах хворого потрібно ізолювати, викликати лікаря. Давати йому багато пити. Кашель лікувати відхаркувальними препаратами. Слід знижувати температуру, прикладаючи холодне полотенце до лоба, обтирати розчином з оцту. Якщо це не допомагає, температура тримається вище 39 градусів, слід приймати жарознижувальні препарати.

Кір вражає судини, тому в жодному разі не можна вживати аспірин. Пігулки провокують крововиливи.

Лікарі радять робити щеплення від кору. Вперше у рік, вдруге — у 6. У дорослому віці щепляться, якщо немає імунітету до вірусу кору. Дізнаються про це, здавши кров на імуноглобуліни класу G.

— Зараз епідемія кору в Європі, особливо у Франції. Вона може бути у нас 2012 року, коли приїдуть багато туристів.

Зараз ви читаєте новину «Від аспірину можуть бути внутрішні крововиливи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути