Полтавка 24-річна Тетяна Соснова має алергію на алкоголь. Від кількох ковтків на шкірі з'являється висип.
— На дні народження в товариша випила келих червоного вина. За півгодини шия, щоки та груди покрилася великими червоними плямами, розболілась голова. Згодом таке було після будь-якого спиртного.
Найчастіше алергію викликають напої, що містять консерванти, барвники та смакові добавки.
— Спирт — не сильний алерген. Більше реагують на крохмаль, целюлозу. Із них роблять горілку. Також додають згущувачі, замінники цукру. Їх найбільше у слабоалкогольних напоях, — говорить дерматолог 50-річна Надія Кулик. — У вині та шампанському можуть бути залишки сірчаного газу від обробки ягід. У лікерах бувають ароматизатори мигдалю, у пиві — клейковина ячменю. В барах готують коктейлі з тоніками, що містять полин.
Через алергію мають діарею, коліт, висип. Така реакція на вино може перекинутися й на виноградний сік.
Спочатку червоніє обличчя. Потім плями проступають на шиї, животі, руках і плечах. Тіло свербить.
— Шкіра облущується, може порепатись. Болять скроні, температура підскакує до 38. Інколи непритомніють.
Найперше треба промити шлунок холодною водою. Тоді викликають лікаря, приймають протиалергійне. Згодом дотримуються розвантажувальної дієти.
Коментарі