Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2019 00:46

Вегето-судинна дистонія виникає від нервового перенапруження

— Із вегето-судинною дистонією треба навчитися жити. Нікуди від неї не дінешся. Так сказали лікарі зі швидкої допомоги. Викликав їх, коли вперше мене хапануло, — говорить 41-річний Віктор Коломієць із Харкова.

— Закрутилося в голові, похололи й затерпли руки. Сильно спітнів, хоча й не було жарко. З того часу, як перенервую — тиск зашкалює та серце калатає. Так само на погоду. Якщо різкий скачок, можу і знепритомніти. Як недавно у черзі в банку. Зранку вже стомлений, усе забуваю. Якось зомлів у магазині.

Чоловікові призначили препарати для зниження тиску, заспокійливі та заняття спортом.

— Осінь — золота пора для вегето­судинної дистонії. Вона загострюється від коливання температури, — розповідає столичний кардіолог Олексій Петров, 46 років. — Зменшується світловий день та починається дефіцит вітамінів. Від цього люди відчувають себе, як витиснутий лимон. Часто недугу провокує нервове перенапруження.

Недуга може розвиватися на тлі психоемоційної напруги, хронічної інфекції, малорухливого способу життя, розбалансованого харчування та бути спадкова. Хворі відчувають утому, слабкість, нудоту, не можуть спати. Також болить голова, виникають перебої в роботі серця. Усувають дистонію психологи, неврологи й кардіологи. Призначають серцеві й судинні препарати, які знижують тиск.

— Потрібно менше нервувати. Відпочинок має бути активний — їзда на велосипеді, біг, плавання. У кого бракує часу, робити хоча б зарядку та частіше нахилятися. Це допомагає зняти спазми судин у мозку. Корисно ходити в сауну.

Щоб повністю одужати, потрібно пройти курс лікування комплексними лікарськими засобами на рослинній основі. Найбільш ефективними є серцеві краплі на основі чотирьох компонентів: валеріани, глоду, пустирника і м'яти. Каву слід замінити трав'яним чаєм із медом. Він тонізує судини. А кава розширює, а потім звужує. Буває, навіть прогулянка на свіжому повітрі за хвилини лікує головний біль, що мучив увесь день.

— З їжі заборона тільки на продукти з тваринними жирами. У ній багато холестерину. Наприклад, свинина, сало, вершкове масло, яйця, сметана та жирне молоко. Також потрібно менше вживати цукру, білого хліба й солодощів.

Зараз ви читаєте новину «Вегето-судинна дистонія виникає від нервового перенапруження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути