Ексклюзиви
четвер, 03 листопада 2022 00:45

Варикоз лікують двома методами

Автор: PEXELS-SORA-SHIMAZAKI
  Перші прояви­ варикозного розширення вен — важкість у ногах, набряки, які проявляються ввечері, судоми, печіння гомілок і щиколоток. Людині здається, ніби зсередини ніг щось розпирає
Перші прояви­ варикозного розширення вен — важкість у ногах, набряки, які проявляються ввечері, судоми, печіння гомілок і щиколоток. Людині здається, ніби зсередини ніг щось розпирає

— Варикозне розширення вен не лише псує зовнішній вигляд ніг, але й шкодить здоров'ю, — каже хірург 54-річний Григорій Григораш із Вінниці. — Сповільнює відтік крові, створює її застій, спричиняє згущення й утворення тромбів.

Хвороба виникає унаслідок спадковості, вагітності, зайвої ваги, ушкодження венозних клапанів, плоскостопості, закрепів та інших захворювань кишечника. У зоні ризику перебувають люди, які більшу частину доби проводять стоячи. Також — професійні бігуни й тенісисти.

— Роздуті вени — явний симптом варикозу, але він з'являється не одразу, — продовжує. — Першими проявами хвороби є важкість у ногах, набряки, що проявляються ввечері, судоми, печіння гомілок і щиколоток. Людині здається, ніби зсередини ніг щось розпирає. При появі набряку відчуття посилюється.

До симптомів недуги також відносять темно-фіо­летові чи сині вени, які здаються скрученими та випирають. Хворі відзначають свербіж навколо однієї чи кількох вен і зміну кольору шкіри навколо них.

Варикозне розширення вен виявляє детальний огляд, ультразвукова діагностика судин нижніх кінцівок, загальний і біохімічний аналізи крові, коагулограма.

Підтримати поточний стан хвороби допоможуть компресійні панчохи та медикаменти.

— Варикоз лікують хірургічним шляхом, — говорить Григорій Григораш. — Є два методи: склерозування та лазерне спаювання. При першому методі в розширену вену колють речовину, що склеює стінки судин між собою. При другому в судину вводять лазерний діод, що нагріває її зсередини, стінки склеюються так само як при склерозуванні.

Краще запобігти хворобі, ніж лікувати її. Раджу регулярно робити перерви між сидіннями, зарядку ніг. Пити достатньо води та менше напоїв із цукром. Носити зручне взуття. Робити контрастний душ для ніг, бажано щодня.

— Боюся варикозу, як вогню, бо був у матері. У 33 роки поки що проблем з венами не маю, — каже 33-річна Ангеліна Вулична зі Львова. — Все завдяки трав'яному настою.

Для відвару поєднує по чайній ложці звіробою, брусниці, мучниці, подорожника. Заливає трави літром окропу, настоює годину. Приймає теплим тричі на добу.

— Двічі на тиждень роблю контрастний душ, а потім ванночки для ніг. Для цього заливаю по 100 грамів кори дуба та вербени. Настоюю 12 годин і додаю по склянці в миску з 2 літрами води.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Варикоз лікують двома методами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути