Черкаска 66-річна Катерина Мішина раз на місяць протягом дня їсть лише гарбуз. Варить його та запікає.
— В моїй сім'ї від батьків було прийнято осінню готувати страви з гарбуза — каші, просто шматочками запікати чи варити, — розповідає. — Запам'ятала, як мати казала, що сезон вживання гарбуза замінює профілактику в санаторії. Печений очищує печінку. Варений — сечогінний і дуже проносний, виганяє з організму всі шлаки.
Більш як 10 років мала проблеми з підвищеним тиском, — додає. — Помітила, що того дня, як їм лише гарбуз, не болить голова і нема гіпертонії. Чула колись таку мудрість: "Якщо хочеш організм на цілий рік запасти вітамінами, з'їж у сезон відро клубніки, а на рік омолодити печінку — 10 гарбузів".
63-річному Миколі Шелесту з райцентру Сміла від печії все життя допомагає печений гарбуз.
— З'їм пару шматків у кулак і за 15-20 хвилин як рукою знімає.
Лікар сімейної медицини із села Михайлівка на Черкащині 33-річна Тетяна Дриженко радить для профілактики глистів у дітей щодня протягом двох тижнів давати натще гарбузове насіння.
— Містить багато корисних речовин. З нього виготовляють медичні препарати. Урологи радять його хворим на аденому простати.
Коментарі