Ексклюзиви
середа, 12 жовтня 2011 00:15

Вакцину від раку беруть із пухлини пацієнта

Автор: фото: Ольга Камєнєва
  Киянці Любові Мірошниченко роблять щеплення від раку. Два роки тому їй вирізали пухлину матки
Киянці Любові Мірошниченко роблять щеплення від раку. Два роки тому їй вирізали пухлину матки

Українські лікарі винайшли вакцину від раку. Киянка Тетяна Боровик, 35 років, прийшла до Інституту експериментальної патології, онкології та радіобіології на щеплення. Два роки тому їй прооперували пряму кишку.

— Коли поставили діагноз, доньці Маші був рік. Переживала, хто її виховувати буде. Дуже хотіла жити. Мене облучили перед операцією. Від знайомих чула про вакцину, тому чоловік завіз вирізану пухлину в інститут. Тут із неї зробили сироватку. Вижила завдяки їй.

Киянка 60-річна Любов Мірошниченко робила щеплення два роки тому. В її матці виявили пухлину.

— В Інституті раку мені вирізали також труби та яєчники. Через півтора місяця вкололи під лопатку сиворотку, зроблену з моєї пухлини. Після того аналізи були в порядку.

Раз на три місяці проходить вакцинацію для профілактики. Дізналася про неї від родички.

— Їй прооперували кишківник, уже вісім років як здорова. У знайомого взагалі був рак головного мозку, після щеплення все нормально.

Препарат виготовляють лише із ракових клітин хворих. За весь курс вводять 40–50 мг рідини. Роблять п'ять уколів. Перші три з інтервалом у тиждень, потім роблять перерву на місяць. Ще через три місяці роблять останню ін'єкцію.

— З пухлини виділяємо специфічні речовини, які вводимо тому ж хворому, котрого оперували, — говорить директор інституту 54-річний Василь Чехун. — Коли система захисту організму слабне, пухлина маскується від природних кілерів. За допомогою вакцини їм легше розпізнати ракові клітини та знищити їх.

Препарат найефективніший при формах раку, які не піддаються хіміотерапії.

— Пухлинна клітина добре прихована від усіх систем захисту організму. Чужорідний фармацевтичний засіб на неї теж не діє. Тому хімія допомагає не завжди, а імунітет убиває. Половина пухлин нечутливі до хіміотерапії.

Григорій Потебня, заступник директора, каже, що вакцина помічна навіть на третій стадії раку, коли метастази поширилися у лімфатичних вузлах.

— Жодна вакцина світу такого не може. Сім років тому оперували 60-річну хвору на рак шлунка. Під час операції побачили, що в неї метастази на кишківнику. Їх неможливо було видалити. Ми її вакцинували. Метастази зникли, нові не утворюються. Живе й досі. Вона практично здорова.

Щеплення не допомагає тим, у кого саркома чи меланома. Також не діє хворим на рак крові. Вакцини проти онкології сьогодні розробляють у 22 країнах світу. Вчені намагаються створити універсальну.

— Українська вакцина унікальна. Пухлинна клітина весь час міняється. Одні білки у ній зникають, інші з'являються. Якщо вводити сироватку на основі одного чи двох, вийде постріл у нікуди. Ми беремо повний спектр пухлинних клітин і вводимо хворому. Тому можемо бути впевнені в імунній відповіді організму.

В інституті зробили щеплення від раку трьом із половиною тисячам пацієнтів.

Зараз ви читаєте новину «Вакцину від раку беруть із пухлини пацієнта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути