понеділок, 13 травня 2013 05:30

"Вагітність — не хвороба, але пильнуватися треба"

Під час вагітності жінка потребує максимального та досконалого нагляду за станом здоров'я. Численні аналізи, походи до лікаря, стеження за вагою та артеріальним тиском у цей час вкрай необхідні, наполягають лікарі. Адже жінка відповідає не лише за себе, а й за дитину, яку носить.

На сьомому місяці вагітності у львів'янки Катерини Семенюк, 26 років, піднявся артеріальний тиск. У неї почалися набряки, за тиждень набирала 2-3 кг. У жіночій консультації діагностували пізній токсикоз. Направили у пологове відділення лікарні на збереження.

Чоловік Катерини придбав електронний тонометр, щоб могла самостійно контролювати тиск.

— У палаті почула про вагітну на восьмому місяці, яку привезли з інсультом. Прогнози були погані не лише для неї, але й для майбутньої дитини, — розповідає. — Але їй пощастило з лікарями. Усі залишилися живі, дитина не постраждала. Породілля довго лежала у лікарні, лікувалася від наслідків інсульту. Лікарі казали, якби потягнула зо 2-3 години, їх не вдалося би врятувати. Мене та історія налякала, тому тиск переміряла інколи навіть уночі.

— Усім вагітним кажу: "Ваш стан — не хвороба, але пильнуватися треба". Прошу, аби хоча б раз на день поміряли собі тиск. Майбутній мамі в домашній аптечці треба мати тонометр. Найкраще брати цифровий. Там досить надіти манжету та натиснути на кнопку, й бачитимуть реальну картину, — каже гінеколог Галина Папіш, 43 роки. — Інколи вагітні не відчувають, що у них піднявся тиск. Нудоту, запаморочення пояснюють своїм станом.

Виробники тонометрів ТМ Little Doctor пропонують для вагітних автоматичний прилад LD 7, з великим екраном та трьома будильниками, що дуже зручно потім, під час догляду за немовлям. У комплекті йде адаптер, тому можна використовувати без батарейок, досить включити у мережу.

Зараз ви читаєте новину «"Вагітність — не хвороба, але пильнуватися треба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути