пʼятниця, 25 лютого 2011 05:45

Узимку треба снідати м'ясом із хроном

"Мене звати Микола. Пишу з надією, що підкажете, як дожити до кінця зими. Від морозу у мене дуже болить голова. Живу сам, жінка померла три роки тому. То нема кому догледіти за мною. Раніше вона давала якісь трави пити. А тепер тримаю під подушкою кульочок з таблєтками і пляшку води. Зранку, як сильно болить, то не можу навіть встати з ліжка. Взимку болі сильніші. Може, через те, що люблю без шапки ходити. Я закальонний. До пізньої осені миюся весь надворі і голову теж. Підкажіть, будь ласка, як захиститися від морозу, крім того, що одягати шапку? І чи може справді голова боліти від холоду?"

Микола Васильович,

Львівська область, село Руданці

Холодову мігрень у народі знають як "головний біль від морозива". У багатьох вона виникає після холодної їжі чи пиття. Голова починає боліти також після перебування на вулиці у морозну погоду без шапки. З'являється відчуття, що зводить щелепи. Мігрень виникає через запалення трійчастого нерва. Слід звернутися до невролога.

— Завжди взимку прикривайте голову. Застудити нерв дуже легко, — розповідає столичний лікар Людмила Бойко. — Якнайменше куріть. Нікотин, як і холод, викликає спазм судин. У сильний мороз бувають різкі перепади атмосферного тиску, від чого теж потерпають люди, чутливі до погоди. Вимірюйте тиск тричі на день, аби не стався інсульт чи гіпертонічний криз.

Мороз та сильний вітер зумовлюють також подразнення слизової носа й очей, кашель.

— Якщо немає патології слізних протоків, їх запалення, то досить просто відмовитися від косметики. Не носіть лінзи і не тріть очей брудними руками. Можна прокапати заспокійливими краплями. Кашляти людина починає через бронхоспастичний рефлекс. Бронхи різко звужуються, відштовхуючи подразник, яким є холодне повітря. Намагайтеся дихати носом. Змастіть його оксоліновою маззю, яка є противірусною.

Людмила Бойко радить обов'язково снідати. У ранковому меню мають бути білки. Вони зігрівають організм, покращуючи обмін речовин на 40%. М'ясо бажано приправляти спеціями або їсти із хроном. Він має антибактеріальну дію.

Зараз ви читаєте новину «Узимку треба снідати м'ясом із хроном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути