Ексклюзиви
четвер, 19 травня 2022 00:15

Укус кліща спричиняє 150 хвороб

Автор: ukrpublic.com
  Іксодові кліщі переносять енцефаліт — вірусну інфекцію, що вражає центральну нервову систему людини. Недугу плутають із грипом, бо має подібні симптоми
Іксодові кліщі переносять енцефаліт — вірусну інфекцію, що вражає центральну нервову систему людини. Недугу плутають із грипом, бо має подібні симптоми

Понад 100 тис. видів кліщів існують у світі. Більшість — невідомі людині. Спричиняють майже 150 хвороб. В Україні трапляються сім видів кліщів.

— Найнебезпечніші — іксодові, — розповідає столичний терапевт 44-річний Юрій Стрикань. — Переносять енцефаліт — вірусну інфекцію, що вражає центральну нервову систему.

Першими ознаками енцефаліту є температура тіла +38...40°C. Людина відчуває слабкість, швидко втомлюється, постійно хоче спати. Виникає запаморочення, озноб, нудота чи блювота.

— Кліщовий енцефаліт плутають із грипом, бо має подібні симптоми, — продовжує. — Спершу проходить без ускладнень. Проблеми починаються, коли вірус потрапляє в мозок. Тоді до загальної лихоманки додаються порушення рухових функцій, провали в пам'яті.

Інкубаційний період енцефаліту триває 7–14 днів. Вірус не передається від людини до людини.

— Тяжкість перебігу недуги залежить від віку хворого, — каже Стрикань. — Більшість 60-річних помирають протягом тижня від початку хвороби. Після укусу краще одразу звернутися до медпункту, видалити кліща та почати лікування. Призначають імуноглобулін.

Якщо термінову медичну допомогу надати нікому, видалити кліща можна самостійно. Роблять це пінцетом або ниткою. До видалення уражену ділянку нічим не потрібно змащувати. Після — обробити йодом чи спиртом.

Уберегтися від недуги допоможе щеплення. Його роблять раз на п'ять років. Курс складається з двох вакцин, які колють з інтервалом у сім місяців.

Кліщі найактивніші у квітні-­червні й серпні-жовтні. Живуть у лісах, парках, на газонах біля будинку, кущах.

— Переважно кусають за пахви, внутрішню поверхню стегна, шию. Але іноді їх можна знайти й на гомілках, підколінних ямках, сідницях чи животі, — додає.

Вберегтися від кліщів допоможе світлий закритий одяг і головний убір. Варто що дві години оглядати тіло.

— Перед кожною прогулянкою раджу використовувати засоби, які відлякують кліщів. Аерозолі коштують від 100 гривень, — говорить Юрій Стрикань.

Тварин обробляють спреями

Кліщі вражають домашніх улюбленців. Паразити є переносниками багатьох недуг, зокрема бабезіозу — захворювання крові, від якого тварина гине.

— Якщо тварина стає млявою, не їсть, постійно лежить і має темну сечу — одразу зверніться до ветеринара. Він видалить паразита й призначить лікування, — каже ветеринар 29-річна Тамара Соколенко з Дніпра.

Захистити домашніх улюбленців від укусу кліща неможливо. Можна лише зменшити ризик ураження.

— Раджу обробити тварину спреями, шампунями, краплями чи спеціальними нашийниками від кліщів, — говорить Соколенко.

Протипаразитарні засоби підбирають залежно від породи й розмірів тварини, віку та її активності. Коштують від 100 грн. Для максимальної надійності можна комбінувати різні засоби, але після консультації з ветеринаром.

— Нашийники підійдуть короткошерстим тваринам. Довгошерстим краще взяти краплі чи аерозолі. Спрей — універсальний.

Засоби захисту радить застосовувати на другий день після миття тварини, коли на шкірі відновиться жировий шар, у який і проникають препарати.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Укус кліща спричиняє 150 хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути