четвер, 03 грудня 2020 05:31

Український препарат зменшує смертність від коронавірусу

Автор: Влада Москвітіс
  Забір крові проводять у донорському центрі Biopharma Plasma, Київ, 24 листопада. З біоматеріалу  виділять імуноглобуліни, необхідні для виробництва  "Біовену"
Забір крові проводять у донорському центрі Biopharma Plasma, Київ, 24 листопада. З біоматеріалу виділять імуноглобуліни, необхідні для виробництва "Біовену"

Міністерство охорони здоров'я внесло у протоколи лікування коронавірусу український препарат "Біовен". Його планують додати в програму державних закупівель. Клінічні випробування показали, що він вчетверо зменшує смертність у важких пацієнтів. Раніше засіб застосовували при інфекційних захворюваннях.

— Завдяки "Біовену" пацієнт звільняє апарат штучної вентиляції легень на п'ять-сім днів раніше. А одужання настає на сім-дев'ять днів швидше, — говорить Костянтин Єфименко, 45 років, президент фармацевтичної компанії "Біофарма", що розробила препарат.

"Біовен" виготовляють з імуноглобулінів — класу антитіл із плазми крові здорових людей. Вводили внутрішньовенно 66 пацієнтам, які отримували кисень через маску або апарат штучної вентиляції легень. Випробування тривали з травня по жовтень.

— На вірус засіб не впливає. Ми насичуємо імуноглобуліном організм, й імунна система перестає викидати прозапальні цитокіни надмірно. Завдяки цьому знімаються набряки, запалення, людина отримує можливість дихати, — говорить Андрій Рибаков, 35 років, керівник управління клінічних досліджень.

Препарат застосовуватимуть при важких випадках Covid-19. Призначатимуть пацієнтам, у яких частота дихання — 30 і більше за хвилину, рівень насичення киснем крові нижче 90%, є запалення у легенях, потребують штучної вентиляції легенів.

Компанія також створює гіперімунний імуноглобулін. Його виготовляють із плазми людей, які перехворіли на Covid-19 і мають антитіла до вірусу. Зараз препарат випробовують на 500 пацієнтах. Перші результати очікують до кінця грудня.

— Гіперімунний імуноглобулін матиме велику перевагу. Його потрібно буде не більше трьох-чотирьох флаконів. А "Біовену" — 10–15. Коштуватиме так само — майже 10 тисяч гривень за штуку, — додав Костянтин Єфименко.

— Ефективність внутрішньовенного імуноглобуліну доведена при певних захворюваннях. Але є багато станів, за яких доцільність його використання поки що не підтверджена або взагалі спростована, — говорить Федір Лапій, 47 років, столичний інфекціоніст.

— Двоє людей із коронавірусом, які отримували імуноглобулін, померли. У групі, яка не отримувала його — восьмеро. Одного дослідження недостатньо для впевненості, що препарат працює і щоб вносити саме його в протоколи. Мають бути незалежні експертизи.

У Черкасах зібрали 200 літрів "ковідної" плазми

На початку травня у Черкасах відбулася перша в Україні донація плазми крові з антитілами до коронавірусу. Забір було здійснено в Черкаському обласному центрі служби крові "Черкаси-Плазма". Першою "ковідною" доноркою стала Юлія Кикоть — відома черкаська волонтерка. Відтоді у Черкасах було зібрано близько 200 літрів ковідної плазми. Вся вона буде використана для виготовлення гіперімунного імуноглобуліну. Дослідження щодо цього специфічного препарату наразі проходять у Європі, але сподівання на нього дуже високі.

Наші донори започаткували цілий флешмоб у соцмережах #одужав_сам_допоможи_іншому. Громадські діячі, активісти, лідери громадської думки, які донедавна не були донорами, але перехворіли на коронавірус, приходять, здають ковідну плазму та закликають це робити інших, аби швидше подолати епідемію Ковід-19 у світі, — розповідає керівник Черкаського обласного центру служби крові "Черкаси-Плазма" Ярослав Березань.

Донорів у Черкасах чекають за адресою: вул. Гоголя, 242. Компенсація за плазму, у якій виявлено антитіла до коронавірусу, становить 1000 грн. Дізнатися, чи є в крові антитіла, може кожен донор Черкаського обласного центру служби крові. Подібні ініціативи проводять також у плазмацентрах у Сумах, Дніпрі, Харкові, Києві, Конотопі та Шостці.

Зараз ви читаєте новину «Український препарат зменшує смертність від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути