понеділок, 22 липня 2019 00:16

Ударно-хвильова терапія усуває біль і знімає запалення

— Давно страждаю на артрит колін. Часто бувало, що від болю не могла заснути. Півроку тому пройшла курс ударно-хвильової терапії. Мій лікар давно пропонував, але я все відтягувала. Погодилася, бо від постійного вживання знеболювального з'явилися проблеми з печінкою. Після першої процедури біль посилився. Але з кожною наступною ставав усе меншим, — каже 57-річна Світлана Леончук із Кривого Рогу. — Лікар призначив мені сім процедур, по одній на тиждень. Після останньої біль практично зник. Ефект хоч і не назавжди, але зберігається надовго. Через півроку проходитиму повторний курс.

— Ударно-хвильова терапія допомагає лікувати хвороби опорно-рухового апарату. Ефективна проти остеохондрозу, бурситу, кісточок на стопі, тунельного синдрому, люмбаго, запальних процесів у м'язах, зв'язках і сухожиллях. Допомагає швидше реабілітуватися після травм, позбутися болю і спазмів, відновити рухливість у суглобах при подагрі й подібних хворобах, — розповідає лікар-фізіотерапевт 48-річна Ольга Устименко з Харкова.

Особливо ефективною ударно-хвильова терапія є в лікуванні артритів, п'яткових шпор і початкових стадій артрозу. Якщо паралельно з цими процедурами при таких захворюваннях ходити на лікувальний масаж, ЛФК і дотримуватися режиму праці та відпочинку, повністю вилікуватися можна у 80–90% випадків.

— Суть ударно-хвильової терапії полягає у використанні звукових хвиль, які під високим тиском проникають углиб м'яких і кісткових тканин. Ці хвилі покращують кровоток і лімфообіг, розслабляють м'язи, руйнують сольові відкладення й кісткові нарости. Також зменшують набряк­лість і подразнення, усувають запальний процес, прискорюють загоєння травмованих ділянок.

Ефективність ударно-хвильової терапії прирівнюється до хірургічного лікування. Та на відміну від нього, не порушує цілісність шкіри й не потребує госпіталізації. Щоби пройти курс ударно-хвильової терапії, лікарняний брати не обов'язково.

— Процедура проста у виконанні. Анестезії не потребує. Проводиться за допомогою апарата, схожого на ультразвуковий. Залежно від захворювання, лікар визначає точки впливу. Необхідну частоту й інтенсивність ударних хвиль прораховує комп'ютер. Далі лікар наносить на хвору ділянку тіла гель і водить датчиком апарата.

Для більшості пацієнтів ця процедура неболюча, але все залежить від індивідуальної чутливості й того, наскільки сильним є запалення. Після першого сеансу симптоми захворювання можуть загостритися.

— Це цілком нормальна реакція. Уже на другий-третій день жодного дискомфорту не буде й після подальших сеансів теж. Інших побічних дій у цього метода немає. Максимум — можуть з'явитися синці. І лише якщо в пацієнта ламкі судини.

Тривалість курсу лікування ударно-хвильовою терапією залежить від захворювання. У середньому це п'ять-сім процедур. Одна може тривати від 7 до 25 хвилин. Проводяться процедури із перервою в 5–7 днів.

— Протипоказана ударно-хвильова терапія вагітним, особам молодше 20 років і онкохворим. Не рекомендується у випадках, якщо в людини гостре інфекційне захворювання, аритмія або проблеми зі згортанням крові. Не бажано проходити такі процедури й хворим на важку форму діабету.

Зараз ви читаєте новину «Ударно-хвильова терапія усуває біль і знімає запалення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути