вівторок, 24 березня 2009 15:51

На туберкульоз можна заразитися в транспорті

Автор: фото: PHL
  Пацієнти дитячого туберкульозного санаторію в Шостці на Сумщині п’ють ліки кожен зі свого посуду, аби не заразити сусіда. Одужувати їм допомагають фізпроцедури й прогулянки сосновим лісом
Пацієнти дитячого туберкульозного санаторію в Шостці на Сумщині п’ють ліки кожен зі свого посуду, аби не заразити сусіда. Одужувати їм допомагають фізпроцедури й прогулянки сосновим лісом

Щороку від туберкульозу помирає понад 10 тис. українців. Найчастіше хворіють у Херсонській, Кіровоградській і Луганській областях. Аби вберегтися від недуги, фтизіатри радять добре харчуватися й не запускати інфекційних недуг.

Зазвичай туберкульоз уражає легені. Однак він може вразити й інші органи. Уражені лімфатичні вузли і суглоби набрякають, болять. При туберкульозі мозку та його оболонок хворого мучить головний біль, температура, сонливість. Безплідність виникає, коли недуга вражає статеві органи.

— Найлегше заразитися під час розмови з хворим, в громадському транспорті чи інших людних місцях, — пояснює Олександр Магас, 38 років, завідувач пульмонологічного відділення Київської міської лікарні N3. — Якщо хворий кашлянув, а ваш імунітет слабкий, збудник потрапляє в організм.

Заразитися також можна через рушники, носові хустинки, постільну і натільну білизну, посуд. Рідко можна й від книг, якими користувався хворий.

— Щоб не захворіти, потрібно добре харчуватися, вживати і рослинні, і тваринні жири. Ті, хто захоплюються дієтами, курці й ті, хто зловживає алкоголем чи приймає наркотики, теж ризикують.

Хворобу лікують чотири місяці

Туберкульоз починається зі слабкості, швидкої втомлюваності, яка накопичується до кінця робочого дня. З"являється надмірна знервованість, пітливість, особливо під ранок, поганий апетит і сон, біль у грудях. При туберкульозі кашель сухий або з мокротою, підвищується температура. Якщо вчасно звернутися до лікаря, за кілька місяців недуга минає.

— Хворим кажу, що туберкульоз — це теж запалення, але специфічне, — веде далі лікар. — Лікують його спеціально розробленими ліками. І якщо пневмонія минає за два тижні, туберкульоз лікують чотири місяці.

Якщо ж почався розпад легеневої тканини, лікування триватиме до року. Іноді хворим вирізають уражену частину легенів.

— Таких випадків не більше десяти відсотків. Операцію роблять, аби здорова частина легенів краще функціонувала.

Такі хворі перебувають на обліку й у кардіолога. Ослаблені легені дають ускладнення на серце. Аби цього уникнути, лікар радить не затягувати з лікуванням, а здоровим людям раз на рік робити флюорограму.

Немовлят щеплять третього дня після народження

Учора був Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У Києві є 20 тис. хворих на цю недугу. Такі дані оприлюднив Василь Петренко, головний фтизіатр Головного управління охорони здоров"я.

Перші щеплення роблять у пологових будинках й у шкільному віці.

— Нині лише 80 відсотків дітей провакциновано. Дедалі більше батьків відмовляються від протитуберкульозного щеплення, яке роблять немовлятам на третій-четвертий день. Імунітет до вірусу розвивається вже за два місяці, — пояснює Галина Петровська, головний дитячий фтизіатр Києва. — Мами забувають, що діткам доводиться ходити запльованими вулицями та їздити у громадському транспорті. Нещеплені малюки можуть захворіти. Їх важче лікувати від туберкульозу.

Євгенія ГОНТАР

Зараз ви читаєте новину «На туберкульоз можна заразитися в транспорті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути