четвер, 05 березня 2009 17:04

Тривалі розмови по мобільному телефону призводять до раку мозку

 

Тривалі розмови по мобільному телефону, більше години на день, призводять до раку мозку. Хвороби провокують високочастотні випромінювання. Дані оприлюднили шведські вчені.

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров"я, тривале користування мобільним може спричинити хворобу Альцгеймера, депресивний синдром, схильність до епілепсії.

Аби вберегтися, фахівці пропонують говорити по телефону коротко та використовувати дротову й бездротову гарнітури. Чоловікам не радять носити телефон на поясі, випромінювання може вплинути на потенцію. Жінкам не радять тримати мобільники в нагрудних кишенях чи на шиї. Це може спровокувати рак молочних залоз. Відстань до телефону має бути не менше ніж півметра.

— Уплив магнітних полів ще не вивчений, — заспокоює Костянтин Костюк, 37 років, лікар-нейрохірург Інституту нейрохірургії ім. А. Ромоданова. — Як на мене, доза опромінення дуже мала, щоб викликати пухлину мозку. Тому своїм пацієнтам я не раджу відмовлятися від них. Натомість хворим на епілепсію потрібно утриматися від роботи за комп"ютером.

Комп"ютерні ігри чи ігрові телеприставки можуть спровокувати напад. Вони подразнюють зорові аналізатори кори мозку, і людина почувається зле.

Киянин Олександр Ковальчук, 57 років, мобільним телефоном користується рідко. За освітою він фізик-ядерник.

— Негативний вплив проявляється, коли людина відповідає в трубку, тоді вмикається передавач, — пояснює Ковальчук. — Тому я говорю лише короткими реченнями і ношу телефон у сумці, а не при собі.

Науковці з Італії й Австралії стверджують, що телефони провокують сповільнення реакції та нервові розлади. Бердичівка Тамара, 25 років, відчула це на собі, коли працювала оператором мобільного зв"язку в кол-центрі компанії "Лайф".

Хворим на епілепсію потрібно утриматися від роботи за комп"ютером

— Десь за півроку почала вдома відключати мобільний телефон, а потім він нього так боліла голова, що покинула кол-центр. Поїхала додому в Бердичів. Місяць спілкувалася лише по міському телефону. Мобілку маю, але говорю рідко.

Завідувач реабілітаційного відділення Київського міського психоневрологічного диспансеру N5 Олександр Осадчий, 31 рік, стверджує, що нервозність викликають  розмови.

— Мобільний телефон — це лише засіб зв"язку. Важлива не кількість розмов, а їх емоційне забарвлення, — пояснює лікар. — Позитивні не залишаються в пам"яті. Негативні накопичуються і можуть викликати розлади.

Учені схильні вважати, що висновки про шкідливість мобільних телефонів робити рано. Детальну інформацію вдасться зібрати щонайменше через 10 років. Вони кажуть, що найбезпечніше надсилати короткі текстові СМС-повідомлення.

Зараз ви читаєте новину «Тривалі розмови по мобільному телефону призводять до раку мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути