четвер, 31 травня 2007 17:45

Три роки чоловік живе без нападів епілепсії

 

Киянин Сергій, 33 роки, на епілепсію хворіє з дитинства. Перший напад у нього стався у три роки. Зараз має другу групу інвалідності. Причиною недуги лікарі називають пологову травму.

— Спочатку я приймав протисудомні препарати, — розповідає Сергій. — А потім мама зводила мене до знахарки і два роки в мене не було нападів. Бабця сказала, що то мені було пороблено.

Лікарі сумніваються, що шептання вилікувало чоловіка. Кажуть, це був збіг. Таблетки зняли загострення, а знахарка психологічно заспокоїла. При першій стресовій ситуації хвороба повернулася.

— Це сталося, коли я пішов до школи. Спочатку напади були незначними — судомило руку або ногу. А чотири роки тому з"явилися великі.

Великими медики називають напади, коли людина непритомніє. Під час малих хворий все усвідомлює, але після нападу так само забуває, що з ним діялося.

— Сергія до мене направив дільничний лікар, бо епілепсія загострювалася, — розказує Олександр Осадчий, 30 років, завідувач реабілітаційного відділення Київського міського психоневрологічного диспансеру N5. — Напади стали частішими — чоловік тричі на місяць непритомнів. Через це замкнувся в собі, перестав виходити з дому, не дивився телевізор, навіть не їв сам. Його з ложки годувала мама.

Такі хворі часто переживають страх. Після першого нападу людина починає боятися, що впаде на вулиці, тому замикається в квартирі.

— Сергій приймав малу для його організму дозу, — каже Осадчий. — У лікуванні епілепсії важливі дрібниці: коли хворий приймає ліки, чи достатньо їх, у якому ритмі живе людина.

Сергієві збільшили дозу основного препарату — депакіну — на чверть (ліки чоловік отримує безплатно). А також додали допоміжний — топамакс (28 пігулок коштують 300 грн). Схему депакін-топамакс психотерапевт називає універсальною. При правильному дозуванні вона допомагає більшості пацієнтів.

Великі напади зникли одразу, а малі трималися ще рік. Уже три роки у чоловіка світлий проміжок — нападів немає. Сергій втримався, навіть коли взимку не зміг купити топомакс — не було грошей.

Хоча відмовлятися від препаратів не можна, каже Осадчий, бо може бути епістатус — безперервні напади. Тоді треба негайно викликати "швидку". Без ліків людина не отямиться. Сергію пощастило, що загострення не сталося.

— Головне, що з ліками людина може нормально жити, — каже психотерапевт. — Спочатку Сергій виходив з дому на 10 хвилин, потім на годину, зараз гуляють із мамою кілька годин. Із мамою, бо він звик до опіки. Чоловік приймає лише депакін. Таблетки мусить пити весь час, бо в нього недуга з дитинства.

Коли три роки не проявляється вторинна епілепсія (після травми, через зловживання алкоголем, пухлини в мозку чи гематоми), хворого знімають із нагляду.

Епілептикам не можна засмагати

Епілепсія — це ураження головного мозку. Таким хворим не можна вживати стимулюючі напої (алкоголь, чай, каву), гостру їжу, займатися спортом. Навантаження прискорює дихання, а це може спровокувати напад.
— Не варто також довго сидіти перед комп"ютером чи телевізором, — розказує Олександр Осадчий, завідувач реабілітаційного відділення Київського міського психоневрологічного диспансеру N5. — Мигання екрана теж може бути подразником. Таким людям можна працювати тільки за тонкими, рідкокристалічними моніторами.
У спеку епілептикам не можна сидіти на сонці та засмагати. Купатися треба під наглядом.
— Якщо напад станеться у воді, хворого треба негайно витягнути або тримати голову над водою доти, доки він не отямиться. Захлинутися людина не може, бо під час нападу не дихає, організм стискається. Але після цього, особливо якщо заплив далеко, може не доплисти до берега від утоми або наковтається води.

Зараз ви читаєте новину «Три роки чоловік живе без нападів епілепсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути