понеділок, 23 липня 2018 00:21

Потопаючу людину витягають за підборіддя

— Не треба геройствувати і рятувати утопаючого, коли на 100 відсотків не впевнений у своєму умінні плавати. Постраждалий може потягнути за собою, — розповідає столичний парамедик Олег Лінійчук, 47 років.

— Потопаюча людина не завжди кричить. У стресі ковтає ротом повітря, щоб вижити. Підпливати варто ззаду і взяти людину під бороду за шию. Потрібно весь час тримати її голову над водою. Так зможе дихати.

На цьому порятунок не закінчується. Людина вже встигла наковтатися води.

— Її слід покласти на рівну землю і подивитися очі. Якщо зіниці звужені, то просто непритомна і їй треба понюхати нашатирного спирту. Якщо ж вони розширені, але водночас не б'ється пульс — роблять серцево-легеневу реанімацію.

Перевертає людину на бік. Потім знову на спину, відкидає голову і відкриває рот. Прикладає пальці до сонної артерії на шиї, а вухо приставляє до рота й носа. Дивиться на рух грудної клітки. Якщо дихання не відновлюється 10 секунд, робить п'ять вдихів.

Людина на це не реагує. Тоді робить 30 натискань на груди, два вдихи повітря в рот, затиснувши носа. По 15–20 вдувань за хвилину. Знов натискання і вдихи.

— Без цього не обійтися, бо мозок помирає від кисню. Натискаю на середину грудей 100 разів на хвилину. Роблю різкі рухи. Сильно тисну на грудну клітину всім корпусом.

Коли штучне дихання подіє і людина прийде до тями, її потрібно повернути набік і підняти руки. Так легені краще очистяться.

Зараз ви читаєте новину «Потопаючу людину витягають за підборіддя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути