четвер, 04 вересня 2008 15:42

Світлана Стрєлова двічі народжувала в домашній ванні

Автор: Фото: Наталя КАУЗАК
  Світлана Стрєлова з чоловіком Олексієм із Черкас до народження доньки Емілії почали готуватися за тиждень. Під час потуг чоловік масажував дружині поперек, а потім перерізав пуповину. Старша донька Анастасія теж народилася вдома
Світлана Стрєлова з чоловіком Олексієм із Черкас до народження доньки Емілії почали готуватися за тиждень. Під час потуг чоловік масажував дружині поперек, а потім перерізав пуповину. Старша донька Анастасія теж народилася вдома

Світлана Стрєлова, 26 років, із Черкас двічі народжувала вдома. Допомагали чоловік 27-річний Олексій і приватні акушер-гінеколог та педіатр. Два місяці тому народилася донька Емілія.

Немовля в жовтому комбінезоні спить на подушці. З-під штанців виглядає підгузник. Поруч грається дівчинка років трьох — старша донька Анастасія. Дитина тарабанить по підлозі довгим червоним намистом. Через гамір немовля ворушить руками, але не прокидається. Світлана пояснює, що так Емілія звикає до шуму.

— Міла народилася о 19.45, а о пів на дванадцяту ночі ми влаштували святковий стіл, — згадує Світлана. — Я цілу ніч тоді не спала, все дивилася на мою крихітку.

До пологів у домашніх умовах подружжя почало готуватися за тиждень. Купили морської солі, антисептичних трав, лавандову олію, мазь арніки, перекис водню, зеленку, спирт і затискач для пупа. Приблизно за три дні до пологів жінка залила водою 1 кг морської солі. За цей час вона повністю розчинилася й вода стала концентрованою. Розчин педіатр додає в післяпологову ванну.

— Перейми в мене почалися десь о 12.00. Годин у п"ять подзвонила акушерці й педіатру, щоб вони прийшли. Я вже вдруге народжую вдома, тому зарані лікарів не викликала, — веде далі жінка. — Мама розповідала, що моя бабуся дванадцятьох удома народила.

Жінки приготували Світлані ванну. У теплу воду додали лавандової олії. З нею перейми менш болісні. Олексій робив масаж поперека, це теж полегшувало біль. Коли дитина з"явилася на світ, акушерка поклала її на живіт  матері. Хвилин за 15 немовля почало шукати груди. Плаценту помістили в пластмасову миску й поставили поряд.

У цей час педіатр приготувала трав"яну настоянку. У великій каструлі запарила лікарські трави. Настоювала їх 2 год.

— За добу до пологів я пила трав"яний чай. Заварила по столовій ложці кропиви й деревію в літрі води. Додала 10 ягід шипшини. Кажуть, він запобігає кровотечі, — розповідає Світлана. — Але коли були перейми, забувала про нього. Та лікарі раз у раз нагадували.

Ванну з трав і морської солі Світлана приймала із новонародженою. Оскільки пуповина ще пульсувала, з кров"ю дитині надходив кисень із плаценти. Її Олексій перетнув, коли пульсація припинилася. Чоловік загорнув плаценту в два пакети й поклав у морозильник. За півтора місяці закопали на дачі під молодою вишнею.

Пуповину чоловік перетнув, коли пульсація припинилася

— У мене і Настя, і Ема як народилися, то не плакали. Бо вони не відчували ні фізичного, ні психологічного дискомфорту, — ділиться жінка. — Ема узагалі після народження як заснула — проспала цілу ніч і не вставала.

Світлана тішиться, що діти з"явилися на світ без патологій. Говорить, що й у неї не було ані розривів, ані тріщин. Дільничного педіатра подружжя викликало на другий тиждень. Лікаря здивувало, що за цей час немовля набрало 400 г, тобто не втратило ваги після народження.

Педіатри кажуть, дитині, якій перетнули пуповину не одразу після народження, а тоді, як вона перестала пульсувати, легко й безболісно даються перші вдихи.

— У пологових будинках діти, одразу як народилися, кричать. Цей крик — від болю, бо різкий вдих обпікає легені. У діток, народжених удома, легені поступово включаються в роботу. Частина кисню надходить через пуповину, — розповідає приватний педіатр Олена Расіч, 50 років. — Ми також не обтираємо дитя від внутрішньоутробної змазки. Вона за півтори години всмоктується через шкіру немовляти. Таким чином відбувається м"яка адаптація організму до повітря.

Расіч зауважує: діти, народжені в домашніх умовах, спокійні, врівноважені й здоровіші.

— У домашніх пологах я не застосовую лікарських засобів і не користуюся медичними інструментами, — говорить приватний акушер-інструктор 41-річна Олена Чернецова. Вона провела 67 домашніх пологів. — В жодному разі не вдаюся до стимуляції та знеболювання. Дитя народжується при розсіяному світлі, у тиші. Воно чує лише голоси своїх батьків, відчуває їхній дотик. Я не оглядаю породіллю після пологів. Навіщо це робити, якщо в процес не втручаєшся? У кожної сімейної пари власний сценарій пологів, якого ми дотримуємося.

Зараз ви читаєте новину «Світлана Стрєлова двічі народжувала в домашній ванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути