понеділок, 01 червня 2020 07:46

Струс мозку може привести до втрати пам'яті

Автор: ukr.media
  Унаслідок ­струсу мозку виникають запаморочення, нудота чи ­блювання. Симптоми можуть проявлятися за кілька тижнів
Унаслідок ­струсу мозку виникають запаморочення, нудота чи ­блювання. Симптоми можуть проявлятися за кілька тижнів

— Струс мозку з'являється після удару головою або при падінні. Трапляється під час аварій, на будівництві, в спорті, — каже 54-річна Валентина ДРОБОТЕНКО, невролог Черкаської обласної лікарні.

При травмах голови мозок різко зміщується і вдаряється об кістку черепа. Навіть після легкого струсу його функції короткочасно порушуються.

— У дитини струс мозку помітити можна, якщо малюк не реагує на зовнішні подразники, — продовжує. — Не може зосередитися, вередує, відмовляється від води та їжі. Після травми людину має оглянути лікар і виключити крововилив або набряк мозку. Внаслідок струсу можуть виникати нетиповий рух очних яблук, запаморочення, нудота чи блювання, порушуватися координація. З'являються відчуття "мурашок" по тілу, судоми, сонливість, панічний страх від шуму чи світла. У декого симптоми проявляються за кілька тижнів.

Іноді при струсі мозку немає шишок, синців і ран. Ознакою є головний біль. Може бути віддалений, коли людина вдарилася лобом, а віддає у потилицю чи скроню.

— Струс мозку може призвести до короткочасної або тривалої втрати пам'яті. Постраждалий не впізнає рідних чи забуває якусь подію. Спогади можуть повернутися під час екстремальної ситуації. Одного чоловіка посеред річки схопила судома. І він детально пригадав аварію, в якій раніше травмувався. Іноді пам'ять не відновлюється.

Бувають легкий, середній і тяжкий ступені струсу мозку. При першому непритомність може тривати до 10 хвилин, другому — до 30 хвилин. При тяжкому ступені може бути забій голови, відкрита черепно-мозкова травма. Надаючи першу допомогу, важливо постраждалого не рухати головою, бо можна нашкодити.

— Після легких лікуються вдома. Потрібно часто відпочивати, більше перебувати на свіжому повітрі, не робити різких рухів, має бути збалансована і не наводнена дієта. Слід відмовитися від паління та алкоголю.

Із середнім і тяжким ступенем забирають у медзаклад. Головний принцип лікування — спокій. Не можна читати, дивитися телевізор, грати в комп'ютерні ігри.

— Повне відновлення займе від трьох місяців до пів року, інколи довше. Тому студентові доведеться брати академвідпустку. Не зможе сприймати інформацію у повному обсязі. Швидко втомлюватиметься. Так само важко працювати й людині, яка займається розумовою діяльністю.

Якщо не лікувати струс мозку або не дотримуватися рекомендацій при реабілітації, можуть виникнути ускладнення.

— Турбуватимуть мігрені, запаморочення, погіршується пам'ять, концентрація уваги та логіка. Буде дратувати звук чи світло, порушиться сон.

Зараз ви читаєте новину «Струс мозку може привести до втрати пам'яті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути