вівторок, 10 лютого 2009 16:00

Соляний пил зміцнює імунітет

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’янка Любов Шуліга відвідує соляну камеру Новояворівської лікарні для профілактики застуди
Львів’янка Любов Шуліга відвідує соляну камеру Новояворівської лікарні для профілактики застуди

До кабінету соляної терапії в лікарню міста Новояворівськ на Львівщині щодня приходять десяток дітей і дорослих. На процедури скеровують пацієнтів із хворобами дихальних шляхів, астмою й алергіями.

Стіни в новояворівській спелеокамері обкладені сірими соляними брилами. У сусідній кімнаті прилад, який дрібнить сіль і розпилює її. Соляний пил подають через вентиляторну систему. Повітря іонізують, це посилює лікувальний ефект.

Метод лікування називають спелеотерапією.

— Камера має такі ж цілющі властивості, як і в Солотвинському солеруднику на Закарпатті, — розповідає заступник головного лікаря 40-річний Богдан Жмурко. — Звідти нам привезли майже 10 тонн соляних брил. Бактерій тут немає. Пари солі дуже позитивно впливають на загальний стан організму, підвищують опірність людини хворобам, зміцнюють імунітет.

Соляна камера розрахована на дев"ять місць. Перед сеансом пацієнтам пропонують одягнути халати і запнути голови хустинами, щоб на одяг і волосся не осідали частки солі.

27-річна Тетяна Процик потерпає від бронхіальної астми з дитинства. Найбільше напади задухи дошкуляють навесні та влітку.

— Скільки себе пам"ятаю, мучусь від задишки, погано реагую на зміну погоди, — розповідає жінка. — Лікарі рекомендували соляні шахти. Після відпочинку в санаторії в Солотвино наступило полегшення, але наступного сезону все повторилося.

Повітря тут чисте, солонувате на смак

До штучної соляної камери жінка ходить двічі на рік, коли немає загострення. Каже, напади стали рідшими і проходять легше.

— Мені в камері хочеться дихати на повні груди, повітря тут чисте, солонувате на смак, — додає Тетяна.

Сеанси спелеотерапії рекомендують із 3 років. Процедура триває 10–40 хв. для дітей, для дорослих — від 20 хв. до 1 год. Лікарі радять курс 20–30 днів.

— Завдяки спелеотерапії в нас тепер значно менше пацієнтів із хронічними недугами та гострими запалення горла і носоглотки, — додає Богдан Жмурко. — Дихати соленим повітрям дуже корисно.

Лікарі кажуть, що сеанси спелеотерапії треба повторювати кожні півроку. Головне, не чекати загострення хвороби.

Соляні камери протипоказані пацієнтам із хронічною серцевою недостатністю, гіпертонічною хворобою, гострою пневмонією, нирковою недостатністю та захворюваннями сечовидільної системи.

Зараз ви читаєте новину «Соляний пил зміцнює імунітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути