Ексклюзиви
середа, 27 жовтня 2010 02:15

Щодня у 50 українок виявляють рак грудей

"Торік у лютому в дружини Марії виявили рак молочної залози, — каже киянин Валерій Шпутько, 39 років. — Ми якраз планували заводити третю дитину, обстеження проходили. Пухлину під пахвою жінка сама нащупала. Вона зовсім не боліла".

35-річній Марії поставили неправильний діагноз — запалення лімфовузла. Лікували півтора місяця, компреси ставили. Коли покращення не було, вона здала аналізи в онкоцентрі, пройшла обстеження. У неї виявили рак другої стадії.

— Добре, що лікар нам хороший попався. Заспокоїв і сказав не ставити на собі хрест, бо за рік можна вилікуватися.

Обстеження обійшлося в 800 грн. В приватній клініці треба було би викласти 7 тис. грн. Загалом на річне лікування пішло понад $10 тис. Курс хіміотерапії тривав близько трьох місяців. Було чотири сеанси. В один день ставили крапельницю, повторну робили за тиждень. Потім перерва два тижні. Після хімії зробили операцію і частково вирізали грудь. Вона зменшилася в розмірі. Найважче було відновитися психологічно. Після курсу хіміотерапії повністю вилазить волосся. Через півроку воно починає відростати.

Щоденно у 50 українок діагностують рак молочної залози. Кожного місяця від нього помирає 750 жінок. Лікар-онколог Григорій Бернштейн, 57 років, говорить, що хвороба посідає перше місце у жінок. Найбільше хворих живе у промислових містах Донецької, Дніпропетровської, Харківської та Київської областей.

Назвати головну причину раку грудей медики не можуть.

Молочна залоза дуже чутлива до змін у гормональній сфері. Через спадковість хвороба передається від матері чи бабусі у 5–10 відсотках. Найчастіше рак виявляють у 40–60-річних жінок. В їхньому організмі відбуваються гормональні зміни, пов'язані з клімаксом і початком менопаузи. Ризик захворіти мають ті, хто вживає жирну їжу, алкоголь та протизаплідні пігулки і водночас палить. Від цього в організмі збільшується кількість шкідливих речовин, які викликають утворення пухлин. Рак грудей може виникнути через порушення функцій яєчників, щитовидної та надниркових залоз, печінки, постійні неврози.

На першій стадії рак не болить і суттєво не проявляється. Виявлення раку на третій і четвертій стадіях практично не лікується, протягом року хворий помирає.

Найперше, жінка має сама обстежувати груди. Руками можна намацати  вузол під пахвою чи на грудях. Злоякісна пухлина не має чітких контурів, є нерухомою і ніби прирощеною до шкіри. Всі інші вузлики є доброякісними, їх треба перевіряти у спеціаліста і видаляти. Перевіряють груди через маммографію та УЗД. Коли колір молочних залоз змінюється, вони червоніють і лущаться, це означає, що хвороба запущена. Через приростання пухлини до шкіри і грудної клітки груди деформуються, сосок втягується всередину. Може  з'явитися рана і кров'янисті виділення.

Оглядати груди треба щорічно у гінеколога чи маммолога. З 30 років варто проводити магнітно-резонансну томографію чи УЗД. Першу маммографію роблять у 40 років, коли нема ознак захворювання і жінка не є в зоні ризику. Повторно її проходять за два роки.

Зараз ви читаєте новину «Щодня у 50 українок виявляють рак грудей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути