пʼятниця, 11 листопада 2011 00:45

Слухові апарати стимулюють мозок

— Якщо ви або хтось із ваших близьких почали недочувати, негайно йдіть до лікаря, — радить Володимир Гаврилюк, сурдолог із Центру реабілітації слуху Вінницької обласної лікарні ім. Миколи Пирогова. — Зволікання може призвести до втрати розбірливості мови. Людина не зможе аналізувати звукову інформацію.

Проблемами слуху лікар займається 26 років. Каже, що нескоригована втрата слуху не лише погіршує якість життя. Слухові нерви не виконують свою функцію, і звукові сигнали не надходять до головного мозку. Він "забуває" звуки і вже не може їх розуміти. Слуховий центр мозку зберігає звуки три роки після втрати слуху. Через п'ять–сім розбірливість мови втрачається назавжди.

— Якось привезли з віддаленого села дідуся. Кажуть, похрипли кричати до нього. За допомогою комп'ютерної програми ми підібрали слуховий апарат. Але марно: чути чує, а нічого не розуміє. Навіть найсучасніший цифровий слуховий апарат "Отікон" за 16 тисяч гривень йому вже не допоможе.

У кабінеті слухопротезування Центру реабілітації слуху є близько 100 моделей слухових апаратів різних виробників і цін — від найпростіших лінійних до сучасних автоматичних і цифрових.

— Більшість, особливо молодих людей, віддають перевагу апаратам-невидимкам, — продовжує Гаврилюк. — Усе-таки існує психологічний бар'єр. Але відсутність апарата помітніша, ніж його наявність.

Який пристрій потрібен, має визначити кваліфікований спеціаліст.

— Порушення слуху в кожного пацієнта має свої особливості. Слух втрачають через  вірусні захворювання, черепно-мозкові чи баротравми, шийний остеохондроз. Вплив різних токсичних речовин чи роботу в умовах шуму та вібрації. Тож вибір слухового апарата має бути індивідуальним. Неправильно підібраним пристроєм можна завдати акустичної травми і ще більше погіршити слух, — наголошує лікар.

Придбані в Центрі реабілітації слуху апарати забезпечені гарантійним і післягарантійним сервісним обслуговуванням. У поліклініці обласної лікарні ім. Миколи Пирогова є кабінет, де можна відремонтувати зіпсований прилад.

Інвалідів усіх категорій, пенсіонерів, дітей і студентів, які потребують слухопротезування, беруть на облік для безкоштовного забезпечення слуховим апаратом.

Зараз ви читаєте новину «Слухові апарати стимулюють мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути