понеділок, 08 жовтня 2018 07:10

Проносні таблетки викликають залежність

— Останні кілька років мушу пити проносне. Інакше з кишечником взагалі біда. Та навіть із ліками все далеко не ідеально — до туалету так само ходжу нерегулярно, — каже 71-річна Віра Ткач із Миколаєва.

— Затримка випорожнень часто буває в людей похилого віку, якщо мало рухаються, їдять переважно тверду їжу та п'ють недостатньо води. Проблема в тому, що з віком кровопостачання кишечнику погіршується. І, як наслідок, уповільнюється його моторика, — пояснює доктор медичних наук, професор 67-річний Лео­нід Білянський із Києва.

Роботу кишечника можна покращити, додавши до раціону баластну клітковину. Йдеться про висівки, цільнозернові каші, проросле зерно, хліб із борошна грубого помелу. Підходять також інші продукти, що містять жорсткі харчові волокна.

— Раджу їсти каші з цільного зерна. А от від вівсянки швидкого приготування взагалі відмовитися. Це неправильна їжа. У ній багато вуглеводів, а клітковини мало. Ця речовина руйнується, коли зерно обробляють і пропарюють за високих температур.

Готувати вівсянку слід за класичним англійським рецептом — довго варити попередньо замочену крупу, поступово додаючи воду. За такого приготування в каші буде багато слизу, що корисно для кишечника.

— Необхідні для нормальної роботи речовини й вітаміни групи В. Ними багате проросле пшеничне зерно. У його приготуванні немає нічого складного. Треба лише промити теплою водою й розкласти на вологій марлі, якою застелити плоску коробку. Готовим до вживання буде, коли з'являться зелені паростки.

Замінити проросле зерно можна висівками, чорносливом, курагою й інжиром. Останній має відмінну проносну дію. Щоб позбутися закрепу, буває достатньо з'їдати по п'ять-шість сухих плодів інжиру на день. Із сухофруктів можна варити узвар.

— Також корисно натщесерце випивати одну-дві склянки води, злегка підкисленої лимоном або яблучним оцтом. До неї можна додавати невелику кількість меду.

Висівки ж бажано їсти щодня. Найкорисніше 30 г на добу. Можна додавати в супи й каші, запарювати теплою водою й змішувати з кефіром або медом. Таке харчування розв'яже проблему закрепу й допоможе відмовитися від проносних препаратів.

— Проносні таблетки є токсичними. Можуть викликати залежність. За тривалого їх прийому кишка перестає реагувати на маленькі дози. Це змушує людину збільшувати їх кількість. У результаті в слизовій оболонці кишечника можуть виникнути незворотні зміни.

Зараз ви читаєте новину «Проносні таблетки викликають залежність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути