середа, 28 серпня 2019 05:20

Синтетичні наркотики знищують мозок

Автор: ФОТО: Віталій Грабар
  Експрес-тести показують позитивний результат, навіть якщо вживали наркотики за тиждень
Експрес-тести показують позитивний результат, навіть якщо вживали наркотики за тиждень

— За останні два роки маємо тенденцію зниження віку наркозалежних із 16 до 14 років, — говорить 42-річний Вадим Крищенко, виконавчий директор Національної гарячої лінії з питань реабілітації алко- та наркозалежності. — Але буває, займаємося 12-річними, іноді навіть молодшими. Звертаються батьки. Бо діти в такому стані не шукають допомоги, в них етап заперечення — вони не можуть побачити реальної картини.

2010 року Міністерство охорони здоров'я ­заявило, що від 8% до 26% школярів у віці ­13–16 років пробували наркотики.

— У нас були випадки, коли забирали дітей зі школи в лікарню з психозом. Зараз усі наркотики доступні, їх продають через інтернет завдяки он-лайн банкінгу. Ви бачили засилля написів на стінах будинків, на парканах — це адреса сайтів, де продають наркотичні речовини. Найбільше вживають марихуану, так звані бошки — головки коно­пель, у яких містяться речовини, що призводять до ейфорійного ефекту. На другому місці синтетичні стимулятори, такі як амфетамін. Вони знищують головний мозок дитини за один-два роки.

Наркозалежних дітей лікують у підліткових реабілітаційних центрах.

— В Україні таких є лише кілька. Дехто здатен позбавитися залежності за рік, але динаміка в кожного індивідуальна. Слід пам'ятати, що наркоманія — це хвороба хронічна, як алкоголізм. Тому — як алкоголік не зможе пити, як решта людей лише на свята по 100 грамів, бо таке застілля закінчуватиметься запоєм, так і наркоман не зможе вживати наркотик один раз. Це стане системою.

Спеціаліст рекомендує батькам упевнитися, чи дитина справді вживає наркотики.

— Насторожувати має все, що виходить за межі звичної поведінки, — продовжує Вадим Крищенко. — Якщо дитина любила довго поспати, а тут декілька ночей не спить. Або змінилося оточення чи сфера зацікавленості, вона почала спілкуватися з підозрілими людьми. Також зважайте на зміну розпорядку дня, коли дитина різко стала активна чи надто пасивна.

Підозру має викликати постійний брак грошей. Іноді це може супроводжуватися крадіжками цінних речей із дому.

— Коли є підозри, треба поговорити з дитиною. Якщо втікає від розмови, попросити пройти експрес-текст на наркотики. На ринку є перевірені виробники з гарною репутацією.

Експрес-тести купують в аптеках, ціна стартує від 50 гривень. Тестові смужки опускають у посудину з сечею і відкладають на рівну поверхню на 5 хвилин. Результат буде позитивний, навіть якщо вживали наркотики за тиждень до цього.

— Якщо людина з'їла пиріжок із маком, то тест може показати опіум у сечі. В інших випадках результати достовірні. Наявність наркотиків в організмі можна перевірити реакцією зіниць на яскраве світло. Якщо вони спершу розширилися, а потім звузилися — це нормальна реакція. Цього не відбулося — дитина щось вживала. Якщо виявили в дитини наркотики, не панікуйте, не кричіть. Не звинувачуйте ні себе, ні її. Це хвороба, а не звичка. Треба звернутися до спеціаліста по допомогу, — каже Вадим Крищенко.

ГО "Батьки проти наркотиків" повертає до життя

Центр реабілітації пропонує професійну психологічну допомогу нарко-алкозалежним. 16 років успішної практики наших фахівців педагогів, психологів, інструкторів терапії залежності.
Телефонуйте, ми вас вислухаємо, підтримаємо і допоможемо!
0(67) 265 31 40 (анонімно) www.Narkotikof.net

Зараз ви читаєте новину «Синтетичні наркотики знищують мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути