понеділок, 03 червня 2019 07:56

Сильний біль під час місячних вказує на ендометріоз

Автор: ФОТо з сайта DELFI.LV
  Найпоширеніший прояв ендометріозу — сильний біль під час менструації. Самі виділення часто бувають рясні, у декого зі згустками. Близько 30 відсотків жінок мають такий діагноз
Найпоширеніший прояв ендометріозу — сильний біль під час менструації. Самі виділення часто бувають рясні, у декого зі згустками. Близько 30 відсотків жінок мають такий діагноз

— Поставили діагноз ендометріоз, але доки під питанням. Треба ще пройти діагностичне вишкрібання. Тоді точно стане відомо. Мої симптоми — біль під час статевого акту й кровотеча. Також менструальний цикл періодично збивається. Мені 23 роки. Не думала, що в такому віці матиму подібний діагноз, — розповідає Світлана Головіна з Миколаєва.

Ендометріоз — це захворювання, за якого клітини слизової оболонки, що вистилає внутрішні стінки матки, розростаються за межі органа. Близько 30% жінок мають такий діагноз. Розвинутися ендометріоз може в будь-якому віці, з моменту першої менструації.

— Слизова оболонка матки називається ендометрієм. За нормальних умов під час місячних його поверхневий шар відокремлюється й виходить з менструальними виділеннями. Після цього оновлюється. Інколи процес оновлення порушується. Тоді ендометрій проростає поза стінки матки, — каже акушер-гінеколог 36-річна Марія Хотенко з Києва.

Прорости ендометрій може як у саму матку, так і на яєчники, маткові труби й навіть на кишківник або сечовий міхур. Від того, де осяде, залежатимуть симптоми.

— Найпоширеніший прояв — сильний біль під час менструації. Самі виділення часто бувають рясні, у декого зі згустками. Інший частий симптом — больові відчуття або дискомфорт під час статевого акту. Також на ендометріоз вказує тупий біль внизу живота або в попереку. Може бути постійним і ненав'язливим, але під час місячних посилюватися. Допікати в критичні дні можуть і больові відчуття під час випорожнення.

— За один-три дні до менструацій і протягом двох-семи після з'являються коричневі виділення. Або у перерві між місячними бувають кров'янисті виділення, схожі на менструальні.

У разі проростання ендометрію в кишечник, ендометріоз маскується під кишкові розлади. Якщо зачепило сечовий міхур або сечівники, може виникати біль під час сечовипускання. Також у сечі з'являтимуться домішки крові.

Точних причин розвитку ендометріозу досі не встановлено. Відомо, що підвищують ризик появи хірургічні втручання. Це аборти, вискоблювання порожнини матки, кесарів розтин.

— Збільшують імовірність розвитку недуги недоліковані й хронічні запалення органів малого тазу, цукровий діабет або проблеми зі щитоподібною залозою.

Раніше розвивався переважно в жінок старших 25 років. Проте нині захворювання помолодшало. Його часто діагностують у 17–18-річних, які ніколи не робили абортів і не мають хронічних запалень.

Є припущення, що поштовх до появи цієї недуги дають гормональні порушення й ослаблення імунітету. Також вважається, що схильність до ендометріозу передається спадково.

Прояви можуть бути маловиразними. Через це жінки часто їх ігнорують і затягують із візитом до гінеколога. Нерідко лікуються не від ендометріозу, а від іншої хвороби зі схожими симптомами.

— Важливо не тільки своєчасно лікувати запальні захворювання органів малого таза, а й відвідувати гінеколога незалежно від наявності скарг хоча б раз на рік. Після 35 років — раз на півроку.

Якщо розростання ендометрію зачепили шийку матки, це буде видно під час гінекологічного огляду. УЗД допоможе виявити наявність їх у м'язовій частині матки.

— Для підтвердження діагнозу призначають гістероскопію або лапароскопію. Обидві процедури проводять за допомогою пристрою, схожого на тонку трубку. У першому випадку вводиться у порожнину матки через вагінальний прохід, у другому — через мініатюрні надрізи на животі.

Лікують ендометріоз гормональною терапією або операцією. Може застосовуватися й те, й інше. Для кожної жінки лікування підбирається залежно від віку й ступеня захворювання.

— Часто призначають протизаплідні пігулки. Так вдається відрегулювати менструальний цикл і зменшити вираженість симптомів. Інший варіант — поставити внутрішньоматкову спіраль.

Крім гормональних препаратів, використовують протизапальні й знеболювальне. Хірургічне лікування призначають, якщо медикаментозне не дає результатів.

— Тоді проводять вишкрібання наростів ендометрію. Зазвичай методом лапараскопії. Однак гарантії, що рецидиву не буде, лікар дати не може. Щоб зменшити ризик повторного розростання, після лапароскопії теж призначають гормональні препарати.

Крайній варіант хірургічного лікування — видалення уражених ендометріозом тканин. Застосовують, коли хвороба протікає вкрай важко й інші методи стан пацієнтки не полегшують.

— Ефективної профілактики немає. Єдине, що можна зробити — вчасно виявити його й пролікуватися. Тому важливо не пропускати планові огляди й у разі появи підозрілих симптомів не затягувати з візитом до гінеколога.

Захворювання призводить до безпліддя.

— Багатьом жінкам ендометріоз не заважає самостійно завагітніти. Однак кожна третя з таким діагнозом страждає на безпліддя. У більшості випадків заважають зачаттю спайки, що утворюються між органами малого таза. Також на тлі ендометріозу іноді порушується овуляція.

У запущених випадках повернути здатність до зачаття стає неможливо. Якщо завагітніти вдалося, ендометріоз може спричинити викидень, передчасні пологи.

Зараз ви читаєте новину «Сильний біль під час місячних вказує на ендометріоз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути