понеділок, 18 лютого 2019 07:45

Схильність до подагри передається від батька

Автор: WWW.DAMEX.RU
  Подагра виникає від надлишку сечової кислоти. Речовина перетворюється на кристали, що накопичуються в суглобах, від чого ті розпухають
Подагра виникає від надлишку сечової кислоти. Речовина перетворюється на кристали, що накопичуються в суглобах, від чого ті розпухають

— Так насвяткувався у родичів на весіллі, що аж ноги поскручувало. Вранці великий палець на правій нозі розпух і почав боліти так, що вити хотілося, — говорить Юрій Тарасюк, 57 років, із міста Червоноград Львівської області. — Не став чекати, доки зовсім ослабну, поїхав у лікарню. Там призначили ліки. Посадили мене на дієту.

Чоловікові заборонили пити солодку газовану воду, пиво, соки з пакету. Не можна їсти щавель, шпинат, наваристі бульйони та холодці.

— Люди, в яких так яскраво проявилася подагра, — щасливчики. Часто вона перебирається на гомілковостопний або колінний суглоб і мучить роками. Хворий безуспішно лікується, а захворювання періодично загострюється, — розповідає Капітоліна Мар'ян, 46 років, ревматолог, заступник головного лікаря з медичної частини Київської міської клінічної лікарні №6. — Святкування провокують подагру. Цей чоловік перепив та переїв, що й викликало напад.

Подагра — це вид артриту. Біль з'являється раптово. Вдень усе було добре, а на ніч уже викручує суглоби. Хвороба є результатом утворення надлишку сечової кислоти, яка погано виводиться з організму. Речовина перетворюється на кристали, що накопичуються в суглобах, від чого ті розпухають. Шкіра червоніє. Приступи виникають переважно зранку.

— Схильність до подагри передається по чоловічій лінії. Хоча може й не проявитися в сина хворого, якщо той зай­матиметься спортом і не зловживатиме спиртним. У чоловіків буває після 50 років. У жінок виникає в період менопаузи, коли знижується рівень гормонів — естрогенів.

Потрібно здати аналізи на сечову кислоту та загальний аналіз крові. За результатами підбирають препарат.

— Якщо людина не контролює рівень сечової кислоти, підвищується холестерин, з часом може з'явитися сечокам'яна хвороба, нир­кова недостатність. Розвивається атеросклероз, який може спричинити інфаркт або інсульт.

При гострому приступі треба лягти, підклавши під ногу кілька подушок.

— Якщо біль не дуже сильний і можна торкнутися суглоба, варто на 5–10 хвилин прикласти до нього пакет із дрібним льодом. Знімає біль.

Лікар призначає протизапальні та препарати, що зменшують кількість сечової кислоти в крові. Також роблять рентген, щоб визначити стан суглобів.

— Корисно пити лужну мінеральну воду без газу, щоб солі виводилися швидше. Нормалізує кислотно-лужний баланс в організмі і захистить від кристалізації сечової кислоти. Натуральна кава та чай не заборонені. Вони мають бути не дуже міцними. Потрібно також пити відвар шипшини та узвар із сухофруктів.

Зараз ви читаєте новину «Схильність до подагри передається від батька». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути