Ексклюзиви
середа, 11 травня 2011 05:00

Самоконтроль артеріального тиску — це необхідно знати кожному!

Гіпертонією вважають підвищення артеріального тиску вище 140/90 мм рт. ст. Ця недуга молодшає, статистика щодо неї постійно погіршується. Що робити? Медицина пропонує лише один спосіб запобігання цій хворобі: ранню діагностику за допомогою самоконтролю артеріального тиску.

Сучасна техніка подарувала людству чудові прилади для вимірювання АТ — електронні тонометри: надягнув манжету, натиснув кнопку і отримав результат за кілька секунд!

Бажано тільки, щоб це був сертифікований прилад, а той, хто вимірює ним тиск, був ознайомлений із правилами і дотримувався їх.

Навчимося стабілізувати тиск

Артеріальний тиск — показник динамічний. Він постійно змінюється, оскільки чутливо реагує на фізичні та психоемоційні навантаження. Так, тиск під час танців може піднятися до 160 мм рт. ст. І це норма.

Тому навчіться стабілізувати тиск — тільки за 10 хв. відпочинку він знизитися на 12–15%.

Вимірювання АТ треба проводити у спокійній обстановці, бажано в один і той же час. За годину перед тим виключіть вживання їжі, алкоголю, куріння, прийом лікарських препаратів. Перед вимірюванням треба спокійно посидіти 7–10 хв.

Техніка вимірювання

Міряти тиск можна стоячи, сидячи, лежачи. Головне — правильне положення руки: середина манжети має перебувати на рівні серця. Для стандартної руки — це 2–2,5 см вище ліктьового згину. З'єднувальну трубочку розмістіть над ліктьовою ямкою. Манжету рівномірно та щільно притягніть до руки.

Розслабтеся, спина повинна мати опору, ноги не бути схрещеними, рука зручно лежати на столі. При вимірюванні електронними тонометрами не можна рухати рукою, а також притискати манжету до грудей — тонометр буде реагувати на ваше дихання.

Пам'ятайте, що швидкість зниження тиску повітря в манжеті механічного тонометра має становити 2–3 мм рт. ст. за 1 c. Електронний тонометр самостійно контролює швидкість випуску повітря з манжети, забезпечуючи високу точність вимірювання.

На якій руці міряти тиск?

Відповідь на це запитання не така вже й проста. За допомогою тонометра проведіть серію замірів на обох руках: права — ліва, права — ліва. І так п'ять-шість разів. Повторні вимірювання на одній руці проводять з інтервалом не менш як 2–3 хв. для відновлення кровообігу у судинах. Запишіть ці показники у стовпчики. Порівняйте їх. Якщо виявиться стійка асиметрія, тобто систолічний тиск на одній руці щоразу вищий, ніж на іншій на 10 мм рт. ст. і більше, усі наступні заміри проводять на руці з вищими показниками.

Якщо різниця менша, ніж 6–8 мм рт. ст., то вимірювання проводять: правші — на лівій руці, лівші — на правій.

Нам слід ввести вимірювання тиску в культуру нашого побуту, як звичайну гігієнічну процедуру, наприклад, чищення зубів. Тільки так кожен із нас зможе впоратися з підступною хворобою — гіпертонією.

Зараз ви читаєте новину «Самоконтроль артеріального тиску — це необхідно знати кожному!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути