четвер, 02 квітня 2009 16:48

Розлади слуху трапляються після грипу

Проблеми зі слухом у Сергія Шваба помітила дружина. Вона почала скаржитися, що чоловік слухає гучно увімкнений телевізор. Ніна Шепеленко, 48 років, сурдопедагог-реабілітолог столичного Інституту отоларингології ім. О. Коломійченка, пояснює, що це перша ознака погіршення слуху. Людина чує, але не може розібрати, що саме їй кажуть.

— Старші люди часто нарікають: "Не кричи, я чую!", — каже Ніна Володимирівна. — Говорити з ними потрібно повільно і чітко. Так само з чоловіками. Їхнє вухо влаштоване так, що коли жінка підвищує голос, їм здається, наче вона "пиляє".

Пояснює, зір та слух у людини сформувалися останніми, тож страждають першими. Відновити їх не можна.

Запитую, чи можна тренувати слух, умикаючи телевізор ледь чутно.

— На жаль, ні. Це швидше психологічний чинник, — лікарка малює завиток вушної раковини. — Якщо подивитися на завиток, він нагадуватиме клавіатуру піаніно. На вході звукову хвилю ловлять тонкі волоскові клітини, далі середні та низькі, які разом передають інформацію у мозок. Він ідентифікує музику чи слова. Найчастіше проблеми виникають, коли волоскові клітини гинуть, тоді звук проходить над ними. І вухо його не сприймає.

Ще одна причина погіршення слуху — послаблення м"язів кісточок середнього вуха, які передають коливання барабанної перетинки у внутрішнє вухо. Від них залежить чіткість передачі звуку.

Перевірити, чи погіршується слух, може лише лор

Розлади можуть виникати після грипу, запалення середнього вуха, інсульту, менінгіту, черепно-мозкової травми. Їх спричинює робота у шумному місці або часте прослуховування музики у навушниках.

— Найважче вуху сприймати мелодії з малих навушників. Музика, яку слухають через них, нечітка, але гучна. Тому раджу меломанам обирати моделі з великими навушниками, у них звук поширюється в усі боки і не спотворюється.

Перевірити, чи є у людини послаблення слуху, може лише лор. Він направляє на аудіометрію. Спеціальними приладами лікарі виявляють найтихіший звук, який чує пацієнт, та окремо розбірливість.

— Однак відновити втрачений слух можна лише з допомогою слухового апарата, — веде далі сурдопедагог. — Його підбирають із лікарем, а потім налаштовують під конкретну людину. Самотужки це зробити неможливо.

Пояснює, обидва вуха рідко одночасно починають погано чути. Слух погіршується спочатку в одному.

— Такі люди механічно прикладають руку до вуха, імітуючи локатор. Вони ніби ловлять звук, не дають йому пройти повз. Тим вухом, яке краще чує, людина повертається до співрозмовника, — додає Ніна Володимирівна. — На нього ми й установлюємо слуховий апарат. Якщо недуга запущена, іноді доводиться ставити на обидва вуха.



Вітаміни відновлюють здатність чути

Вітамінні добавки можуть запобігти втраті слуху. Позитивний уплив  бетакаротину, вітамінів С і Е та мінерального магнію виявили отоларингологи американського Університету Флориди.

Після вдалих тестувань учені перевірятимуть уплив вітамінів на студентах, працівниках фабрик та військовослужбовцях. Ці люди найчастіше мають проблеми зі слухом. Лікарі вважають, що вітаміни можуть стати ефективною профілактикою від тимчасової, а згодом і постійної втрати здатності чути. Тимчасова виникає після тривалої дії шумів, наприклад прослуховуванні музики з плеєра на максимальній гучності.

За п"ять років меломани почнуть глухнути

Вуха людини, що слухає гучну музику щодня, страждають від шуму так, наче вона працює на фабриці. Деякі моделі МР3-плеєрів спотворюють звук, і меломан постійно чує грюкіт, наче при зльоті літаків. Дані оприлюднили дослідники європейського Наукового комітету з нових ризиків для здоров"я.

Медики вважають, якщо вухо постійно перенавантажувати, за п"ять років меломан почне глухнути. Активні користувачі МР3-плеєрів ризикують втратити слух.

Зараз ви читаєте новину «Розлади слуху трапляються після грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути