понеділок, 01 січня 2018 07:51

Різкий вихід із посту шкодить підшлунковій

Автор: www.childbrand.ua
  Перед застіллям слід випити склянку теплої води. Так шлунок заспокоїться, ­зменшиться почуття голоду
Перед застіллям слід випити склянку теплої води. Так шлунок заспокоїться, ­зменшиться почуття голоду

— Щоб різдвяне застілля не закінчилося трагедією, треба правильно вийти з посту. Інакше можна потрапити в лікарню чи на операційний стіл. Не перевантажуйте організм, поступово вводьте у раціон страви з ­м'яса, риби, молока, — каже дієтолог і тера­певт 54-річний Борис Скачко з Києва. — Перед прийомом їжі випийте теплої води. Так шлунок заспокоїться, зменшиться відчуття голоду й не доведеться заїдати його всім підряд. Кефір і йогурт допоможуть організму звикнути до непісної їжі.

Лікар застерігає від переїдання жирної їжі, щоб не спровокувати напад панкреатиту.

— Від різкої зміни раціону страждає вся травна система. Найчуттєвішою до переїдання є підшлункова залоза, що викликає загострення панкреатиту. Його мають половина людей старших 30 років. Це як із діабетом. Коли хворі, маючи недугу, не знають про свій діагноз. Підшлункова залоза — панянка терпляча й не завжди проявляється болем.

Людину має перш за все насторожити регулярне здуття живота, що виникає через неперетравлення їжі. При гострому панкреатиті смертність наступає у 85 відсотках випадків.

— Щоб хвороба перейшла з хронічної форми в гостру, достатньо з'їсти велику порцію олів'є. Якщо людина нічого не їла за 3–4 години до застілля, це ще гірше.

Найкращими стравами на початку вечері є шматок запеченої чи тушкованої свинини, яловичини, курки, індички чи кролика. Але не ковбаса.

— Такою їжею можна догодити не лише організму, а й року Собаки, який полюбляє м'ясо. Так як люди сидять за столом довше 2 годин, то воно встигне переваритися. ­Головне, аби важкі білкові страви в шлунку були перші.

Салати з майонезом під час святкового застілля слід їсти після курятини, каші та риби.

— Люди, які постили, мають забути про жирні салати. Це важка їжа для переварювання.

Алкогольні напої не можна пити на голодний шлунок. Ними потрібно запивати страви.

— Десерти ж не зашкодять. Але від них варто утриматися тим, хто слідкує за вагою. На всяк випадок під рукою мати аптечні ферменти — сухий йогурт у капсулах або звичайний кефір, що допоможе перетравлювати їжу.

Зараз ви читаєте новину «Різкий вихід із посту шкодить підшлунковій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути