понеділок, 23 квітня 2018 00:55

"Рани не загоюються, синці довго не розсмоктуються"

Автор: WWW.OSTEOKEEN.RU
  При гемофілії перш за все страждають колінні та гомілково-ступневі суглоби. Вони набрякають, болять. Людина не може нормально ходити. Недуга — спадкова, проявляється у ранньому дитинстві
При гемофілії перш за все страждають колінні та гомілково-ступневі суглоби. Вони набрякають, болять. Людина не може нормально ходити. Недуга — спадкова, проявляється у ранньому дитинстві

17 квітня відзначають Всесвітній день гемофілії — спадкове захворювання, при якому не згортається кров. В Україні з цією хворобою живуть 3 тис. людей. Вони все життя приймають препарати.

— Коли мені було 5 років, гуляли з мамою парком. Я вирвався, щоб наздогнати голуба, і впав. Відтоді два місяці пролежав прикутим до ліжка. Збите коліно не заживало. Опухло, й ноги мене не слухалися, — каже 18-річний Святослав Мирончук із Києва. — Лікарі не могли пояснити, що зі мною, доки не отримали аналіз крові. Гемофілія передалася від дідуся. Настільки звик жити з нею, що й не пам'ятаю, як було раніше. Головним правилом є введення в потрібний момент препарату.

— При гемофілії перш за все страждають колінні суглоби, гомілково-ступневі. Ті, які найбільше навантажені, — говорить Євген Авер'янов, 52 роки, директор Київського центру гемофілії. — Важка форма гемофілії проявляється одразу після народження у вигляді кровотечі з пуповини чи гематоми голови. Решта може дати про себе знати у старшому віці, коли дитина починає активно пізнавати світ. З'являються великі синці в місцях забоїв. Це — ранній прояв гемофілії.

Також першими симптомами є крововиливи у суглоби, від яких вони набрякають, болять. Людина не може нормально ходити. З'являються носові та ниркові кровотечі. З цими скаргами потрібно звертатися до сімейного лікаря чи педіатра. Той уже направить до гематолога, який призначає лабораторне обстеження. Аналіз крові визначає форму й важкість недуги.

При гемофілії не можна померти від подряпини, але небезпечними є внутрішні кровотечі. Рани не загоюються, синці довго не розсмоктуються. Недугу називають царською, бо раніше на неї хворіли майже всі монархи Європи. Недуга передається від матері до сина.

— Завдяки якісним препаратам люди з гемофілією в Ізраїлі служать в армії та беруть участь у бойових діях. А в нас після 18 років держава припиняє забезпечувати препаратами й підлітки за кілька років стають інвалідами, — розповідає 56-річний Олександр Шміло, голова правління Все­українського товариства гемофілії. — Держава не розуміє, що вигідніше закупити якісні ліки, ніж потім виплачувати ­гроші по інвалідності. Рідкісні захворювання дороговартісні, але за умови адекватного лікування, люди залишаються повноцінними членами суспільства.

Хвороба невиліковна й контролюється за допомогою ін'єкцій для згортання крові. Жінки не хворіють, а переносять зіпсований ген. Тим, хто в роду має гемофілію, лікарі радять народжувати дівчат. Для визначення статі на ранній стадії є медико-генетичні консультації. Вони покажуть, чи потрібно переривати вагітність.

— Лікування буває профілактичне й "на вимогу". Для профілактики двічі на день вводять препарат. Додатково його застосовують, коли людина отримала травму.

У хворих на гемофілію, як і в здорових, можуть вирости камені в нирках або запалюється апендикс. Їх оперують лапароскопічно — через проколи. Тоді кровотеч немає. Цим людям не можна вживати лікарські препарати, що зменшують згортання крові. Також заборонено брати на аналіз кров із пальця, можна тільки з вени.

— В Україні потрібно ввести єдиний і постійно оновлюваний реєстр хворих на гемофілію. Тоді можна буде оцінити реальну ситуацію з поширення гемофілії та знайти способи її ранньої діагностики.

250 тисяч доларів — 6,75 млн грн, потрібно на рік для забезпечення ліками однієї людини з гемофілією. 99% пацієнтів із діагнозом гемофілії в Україні мають групу інвалідності.

Зараз ви читаєте новину «"Рани не загоюються, синці довго не розсмоктуються"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути