пʼятниця, 24 червня 2011 06:45

Пухирці від вітрянки присипають білим вугіллям

17-річна Юлія Решетняк із Івано-Франківська перехворіла на вітрянку вдруге. Через недугу не змогла піти на випускний вечір у школі.

— Перший раз мала вітрянку у четвертому класі, теж був випускний. За два дні до нього обкидало прищами, — каже.

Вітряною віспою заразилася від брата, 10-річного Романа.

— Не думала, що вітрянка двічі може бути, — говорить мати Юлії 37-річна Ірина Решетняк. — Малий лежав на першому поверсі в хаті, Юля — на другому. Діти ніде не пересікалися.

Висипку дівчині змастили зеленкою. Вона пролежала в ліжку дев'ять днів.

— Людина, яка перехворіла на вітрянку, отримує довічний стійкий імунітет. Випадки, коли недуга повторилася, поодинокі. Причини можуть бути різні. Найпростіша, можливо, — першого разу це не була вітрянка, а герпес. А може бути й таке, що дитина в ранньому віці перенесла вітрянку легкої форми й у неї виробився нестійкий імунітет, тому хвороба повернулася, — пояснює 40-річний Тарас Криницький, лікар-інфекціоніст Львівської обласної інфекційної лікарні. — Лікувати вітрянку зеленкою — вчорашній день. Люди так звикли, бо вона менше пече, ніж йод. Але зеленка висушує шкіру, призводить до інтоксикації.

Медик радить використовувати такі сорбенти, як атоксил і біле вугілля. Вони добре втягують і підсушують прищики. Порошок розмішують із водою. Роблять так звану глинку і наносять її на місце висипки. Ця маска не подразнює шкіру, не спричиняє печіння і свербежу.

Вітряна віспа передається повітряно-крапельним шляхом.

— Якщо вдома був протяг, то діти могли легко заразитись одне від одного навіть на різних поверхах.

Хворому важливо дотримуватися гігієни, інакше інфекція може потрапити в ранки і ті гноїтимуться. Якщо вітрянку не лікувати, уражається центральна нервова система, виникає енцефаліт — запалення головного мозку.

— Дитині передаються антитіла, вироблені організмом матері. Якщо мама хворіла на вітрянку давно, немовля у перші півроку хворобу не підхопить, — говорить Тарас Криницький. — Якщо ж хвороба була перед самою вагітністю або під час її — дитина може народитися з вітрянкою. Це дуже небезпечно через сильну інтоксикацію.

Недуга небезпечна для вагітних в перші місяці, вона може призвести до важкої патології або загибелі плода. Наприкінці вагітності — спричинити передчасні пологи.

Зараз ви читаєте новину «Пухирці від вітрянки присипають білим вугіллям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути