четвер, 17 березня 2022 00:25

Психотравматичний стресовий розлад стирає спогади

— Війна калічить не тільки фізично, а й морально, — каже Антон Федорець, 34 роки, кандидат психологічних наук з Києва. — Психіка людини травмується, якщо недостатньо опорності, щоб впоратися з атакою на неї.

Психотравматичний стресовий розлад є однією з найпоширеніших проблем під час військових дій. Людей переслідують повторні переживання травматичної події, нічні кошмари, гіпертривожність або злість на всіх. У деяких людей навпаки пропадають спогади з пам'яті, щоб відділити від жаху порятунку себе чи близьких.

— Цей розлад — захисний механізм психіки, який виникає як неопрацьовані травматичні спогади, звалені, як одяг у шафі, що випадає при відкриванні. "Травма" застряє в мозку, і він перестає перезаписувати спогади. Далі сприймає їх як дійсність, навіть після зникнення загрози. Не можна просто перегорнути цю сторінку в житті. Це все одно, що забинтувати рану без лікування.

Варто розібратися з переживаннями і розкласти їх на полички. Не всі мають змогу потрапити до психотерапевта, тому можуть поговорити з тими, хто теж пережив цю подію.

— Психіка пластична й відновлюється, якщо давати собі проживати те, що відбувається. До­зволяйте собі плакати та боятися. Випущені емоції перетравлюють досвід, як шлунковий сік їжу. Інакше люди можуть періодично ставати агресивними, а потім впадати в ступор. Щоб повернутися в реальність, варто пхати стіну руками чи спиною, відчуваючи опір.

Коли у вас один із цих станів, постарайтеся відійти від людей, щоб можна було вивільнити емоції. Якщо немає змоги це зробити, то займіться фізичною працею. При панічній атаці сядьте на стілець, опустіть голову і повільно дихайте. Корисно понюхати ефірні олії лаванди, меліси, м'яти або апельсину. Додатково можна приймати ліки, але не від цього розладу, а від безсоння чи депресії, які виникають водночас.

— Натискайте великим пальцем на кінчики пальців для стимулювання нервових закінчень. Ці імпульси розвіюють тривожність.

— Ще в більшій небезпеці психіка дитини. Тому всі, хто в цьому віці був свідком бойових дій, вважаються травмованими, — каже Евеліна КОЛОМІЄЦЬ, 51 рік, дитячий психолог з Рівного. — Створіть нові ритуали для відчуття єдності сім'ї — читайте вголос, співайте разом та обіймайтеся.

Загоїти психотравму допоможе повернення у звичний режим дня. Зараз це складно, тому створіть новий. Також обговорюйте тривожні події для емоційної розрядки після спуску в укриття чи сигналів тривоги. Дитина побачить, що її відчуття збігаються з дорослими.

— Щоб не відбувалося надворі, обстріли та вибухи, не забувайте обіймати дитину, хвалити за сміливість і витримку.

Жувальна гумка швидко заспокоює

— Шукайте опору в собі. Зараз для всіх буде краще, якщо все буде добре і вас не потрібно буде рятувати, — каже Катерина Толстікова, 33 роки, дієтолог з Києва. — Запасіться жувальною гумкою, бо вона швидко заспокоює.

Корисно їсти горіхи та насіння, щоб підтримати роботу гормонів і запустити нормальну роботу нервової системи.

— Якщо нічого не лізе в горло, то їжте хоча б мед, печиво, сік чи смузі. Вони дають глюкозу для енергії. Це швидке паливо для організму, бо стрес виснажує роботу всіх органів.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Психотравматичний стресовий розлад стирає спогади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути