понеділок, 11 червня 2018 00:56

Причиною короткозорості у 95 відсотках випадків є спадковість

Автор: WWW.VSEODETYAH.COM
  Нічні лінзи можна ­використовувати рік. Їх ставлять лише на час сну. Відновлюють чіткість видимості за кілька годин
Нічні лінзи можна ­використовувати рік. Їх ставлять лише на час сну. Відновлюють чіткість видимості за кілька годин

— Донька народилася недоношеною. Це вплинуло на зір. Недавно виявили короткозорість. Проходимо курс лікування. Виписали окуляри. Але вона їх не хоче надівати. Соромиться. Закінчила перший клас. Перший тиждень поносила, діти обзивали "очкаричкою". Хочемо спробувати нічні лінзи, — каже 33-річна Катерина ­Криворучко із Черкас.

Міопатія ока, або короткозорість — це враження м'язів, виникає в дитячому і підлітковому віці. При недузі чітко бачать лише близькі предмети.

— Захворювання прогресує під час активного росту дитини. Особливо, коли є велике навантаження на очі. Найчастіше під час перенапруження — дитина концентрується на уроках, гуртках, домашньому завданні, моніторі комп'ютера чи багато дивиться телевізор. До короткозорості також призводить інфекція або інтоксикація організму. В м'язах очного яблука порушується обмін речовин. Око стає довше, ніж має бути. Промені світла фокусуються перед сітківкою, а не на ній. Вона значно тоншає. Це може призвести до розривів і повного відшарування, — пояснює завідувач офтальмологічного відділення Черкаської обласної дитячої лікарні 42-річна Тетяна Євтушевська.

Причиною короткозорості в 95% є спадковість. До групи ризику потрапляють передчасно народжені діти і ті, які в перші три роки життя перенесли інфекцію.

— Так само короткозорість загрожує тим, хто багато часу проводить за комп'ютером. На зір негативно впливають і захворювання шлунково-кишкового тракту. В організм мало потрапляє кальцію або він погано всмоктується, — каже Тетяна Олександрівна.

Одним із методів лікування короткозорості є нічні лінзи. Вони запобігають прогресуванню недуги. Виготовлені із сучасного матеріалу з високою газопроникністю. Мають дві різні за формою поверхні. Зовнішня — оптична. Внутрішня — зі складною конфігурацією, що впливає на слізну плівку.

— Нічні лінзи ставлять на очі лише на час сну. Тоді фокус направляється на сітківку і змінює форму рогівки ока. Центральна її частина стає плоскішою, а середня — випуклою. Лінзи відновлюють чіткість видимості за кілька годин. Водночас відбувається і природний сльозообмін. Мікробів розвивається менше, ніж при використанні звичайних м'яких контактних лінз.

Знімають лінзи вранці після пробудження. Після них зберігається ефект зміни оптичної сили рогівки. Зображення фокусується на сітківці. Протягом дня дитина добре бачить без окулярів.

— Відчутний результат буде через два тижні, — каже Тетяна Олександрівна. — Дітям нічні лінзи носити безпечніше. Можна займатися будь-яким спортом. М'які контактні лінзи не надівають під час плавання. Виняток — лише одноденні. В мене було четверо пацієнтів, які користувалися нічними лінзами. У трьох вдалося зупинити прогресування короткозорості. Четвертий уже студент. Планує зробити операцію. Набридло носити лінзи.

Нічні лінзи радять дітям — бо лазерну операцію можна робити після 18 років.

— Лінзи мають таку структуру, що їх повинен підбирати фахівець у профільному центрі. Лікар обстежує очі. Проводить комп'ютерну топографію рогівки. Спершу лінзи встановлюють на 15–20 хвилин — роблять "примірку". Дитина лежить із заплющеними очима. Потім визначають вплив і ефективність нічних лінз. Після першого нічного сну перевіряють гостроту зору. Через тиждень — контрольний огляд.

Якщо неправильно доглядати за лінзами, виникає загроза кератиту — запалення рогівки ока.

— Між оком і лінзою є простір, там можуть розвиватися мікроорганізми. Тому лінзи слід раз на місяць стерилізувати. Раніше це робили лише в Києві. Тепер можна купити стерилізатор додому. Без цього — краще користуватися окулярами. Лінзи розраховані на рік використання. Коштують у середньому 10 тисяч гривень, — говорить Тетяна Олександрівна.

Нічні лінзи радять носити військовим, спортсменам, водіям, працівникам у запилених приміщеннях. Протипоказані вони при хронічних запаленнях і сухості ока.

Зараз ви читаєте новину «Причиною короткозорості у 95 відсотках випадків є спадковість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути