понеділок, 14 травня 2018 07:51

При хвилюванні отрута швидше потрапляє в кров

 

— Надворі різко потеплішало, захотіла прогулятися лісом. Нахилилася зірвати квітку під кущем. Раптово нізвідки взялася змія, вкусила мене за руку і швидко відповзла, — каже 44-річна Ярослава Стебницька з селища Великий Любінь Городоцького району на Львівщині.

— Я помітила, що змія з сірим візерунком. А за день до того сусіди бачили в себе на подвір'ї таку, казали — гадюка. Знала, що треба негайно бігти до лікаря. Вдома в мене підвищилася температура й ми поїхали в районну лікарню. Там поставили крапельницю. За тиждень виписали, — каже Ярослава Михайлівна.

— При укусі невідомої змії не варто панікувати: хвилювання прискорює серцебиття, отрута швидше проникає в кров, — розповідає професор Олег Боднар, 43 роки, завідувач кафедри дитячої хірургії Буковинського державного медичного університету. — Огляньте місце укусу. Якщо вкусила гадюка, на тілі залишаються сліди двох отруйних ікл, що кровоточать. Укуси великих і агресивних, але неотруйних полозів виглядають інакше — на шкірі є дуга від дрібних подряпин.

Постраждалу руку чи ногу необхідно знерухомити.

— Коли змія вкусила за ногу, треба роззутися, зняти шкарпетки, оскільки може виникнути набряк. Якщо в руку, то зняти прикраси. Місце укусу необхідно помити водою. Вище за рану треба накласти тугу пов'язку, щоб запобігати поверненню венозної крові до серця. Пов'язка не повинна перешкоджати руху артеріальної крові.

Після накладення пов'язки укус продовжуватиме кровоточити. Боятися цього не слід, кров виводить з ранки отруту. Потрібно накласти шину і лід, бо через холод отрута в організмі не поширюється. Після надання першої допомоги потерпілого необхідно якнайшвидше доставити у лікарню. Там кілька днів ставлять крапельниці. Треба пити багато води, щоб з організму виходили токсини.

Лікар розповів і про те, чого не потрібно робити при зміїному укусі.

— Не можна надрізати краї рани — це відкриє додаткові шляхи для проникнення отрути. Також заборонено її відсмоктувати. Так легко проникає крізь слизову оболонку до вашого організму. Не рекомендуємо перетягувати гумовим джгутом руку чи ногу, оскільки це може призвести до порушення обміну речовин в ураженій ділянці.

Зараз ви читаєте новину «При хвилюванні отрута швидше потрапляє в кров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути