Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 05:10

При пухлині мозку зір не можна виправити окулярами

 

— Звернулася до нас 23-річна дівчина зі Львова, — розповідає Ігор Ігорович Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Мала в мозку пухлину, яка тисне на зорові нерви.

— Таке утворення називається краніофарингіома, — про­довжує. — Вона часто трапляється в молодих людей. На томографії видно, що має маленькі включення кальцію — це дає змогу відрізнити її від інших видів. Вражає зорові нерви. Особливість цієї пухлини в тому, що її можна видалити тільки з першого разу. Інакше вона починає проростати до зорових нервів. Цю дівчину оперували чотири рази до нас — і кожного разу зір погіршувався. Одне око практично не бачило, друге — тільки великі букви.

Окуляри при такій пухлині не можуть виправити зір.

— Око — це лише оптика. Воно створює проекцію зображення, яке передає за допомогою електричних імпульсів у мозок. У нашої пацієнтки очі здорові, а от зоровий нерв, по якому йдуть ці імпульси, — пошкоджений.

Видалити пухлину українським нейрохірургам допомагали американські лікарі Люк Томич і Джон Форбс. Протягом двох тижнів вони проводили консультації та робили операції в Міжнародному центрі нейрохірургії.

— Вирішили робити відкриту операцію, з трепанацією черепа, — каже Курілець. — На жаль, через невдале попереднє лікування пухлина сильно проросла до зорових нервів. Її доводилося буквально видирати. Врешті нерви були звільнені. Не можу сказати, що це пройшло для них без наслідків. Одразу після операції зір пацієнтки трошки погіршився. Однак поступово почав відновлюватися. Навряд чи дівчина зможе читати дрібний шрифт, але операція була єдиною можливістю врятувати зір.

Якщо пухлина стискає зоровий нерв, відновлення відбувається повільно. Ці нерви дуже чутливі, тому їх потрібно звільняти якомога швидше.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії відбуваються за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11,

тел. 0(44) 592 68 78;

м. Кременчук, лікарня ­"Нафтохімік", вул. Свіш­товська, 3,

тел. 0(99) 309 20 21;

м. Стрий, вул. Ольги Басараб, 15, тел. 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «При пухлині мозку зір не можна виправити окулярами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути