понеділок, 07 січня 2013 06:30

При падінні ламають кисть

— Два роки тому, коли випав сніг, бігла на поїзд. Послизнулась і впала, — розповідає вінничанка Галина Шматко, 46 років. — Коли падала, підставила руку. Біль був страшенний. Сусідка по купе перев'язала якоюсь ганчіркою. Коли приїхала до Вінниці, рука сильно набрякла, не могла її підняти. Поїхала у травматологію, там зробили рентген. Сказали, перелом кисті. Наклали гіпс, місяць із ним ходила. Рука зараз не болить, але на погоду ниє.

— Як тільки погіршується погода, починають "сипатися" переломи та вивихи, — розповідає Юрій Ставинський, ортопед-травматолог столичної лікарні №7. — При падінні людина інстинктивно опирається на руку і травмує променеву кістку в кисті. У цьому місці ламають найчастіше. При переломі виникає гострий біль, набряк.

Застерігає не намагатися вправити вивих чи лікувати перелом народними методами.

— Ми не в лісі й не в партизанському загоні. Руку чи ноги потрібно зафіксувати й одразу їхати у травмпункт. Людині роблять рентген, визначають місце ушкодження. Накладають гіпс, щоб кінцівка не рухалася. Якщо тягнути з цим, є ризик кровотечі, під шкірою можуть виникати пухирі. Тоді перелом лікувати складніше.

Зараз ви читаєте новину «При падінні ламають кисть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути