
— Усе своє життя страждаю від геморою, — каже черкащанка Лариса Киктівська, 63 роки. — Як кровоточив і випадав, мені його заморожували рідким азотом. Стало трохи краще, проте проблема не зникла. Слідкую, щоб не було закрепів — їм тушений буряк, печені яблука, чорнослив, щовечора випиваю склянку кефіру на ніч.
— У венах прямої кишки піднімається тиск, виникають набряки й утворюються шишки — це і є геморой, — каже хірург-проктолог 42-річний Федот Ткаченко. — Геморой небезпечний ускладненнями — кровотечами, запаленнями.
Загостренню сприяє сидяча робота. При цьому постійно перегрівається промежина, відбувається застій крові. Коли сидите, час від часу стискайте сідниці, удома кілька разів зробіть "берізку".
Якщо хоча б раз у житті мали геморой, не можна тужитися, піднімати важкого.
— Та найголовніша причина — часті закрепи, — додає лікар. — Тверді й сухі калові маси тиснуть на стінки кишечника, вени розширюються, товста кишка запалюється, тріскається — геморой швидко переходить у хронічну форму. При вагітності й пологах вени кишечника теж дуже розширюються. А при потугах і родах можуть з'явитися крововиливи, що потребують хірургічного втручання.
У жінок геморой часто супроводжує запалення яєчників і матки, а в чоловіків доповнює аденому передміхурової залози.
Треба пити не менш як 1,5 л на добу, вживати багато клітковини: варені або запечені овочі, сирі фрукти, житній хліб із борошна грубого помелу. Допомагають цільні злаки, висівки, добавки із целюлозою й насінням. Порція не має бути малою.
При геморої шкідливі перець, гірчиця, стручкові рослини, незрілі плоди. Жирна гостра їжа, бутерброди та солодощі. Цигарки й алкоголь протипоказані. Від нікотину і спиртного судини постійно перебувають у напрузі.
— Допомагає насіння льону: 1 чайну ложку заливають 200 мілілітрами води. Кип'ятять 5 хвилин, настоюють 2 години й випивають на ніч, — каже фітотерапет Наталія Захарченко, 32 роки. — Можна змащувати задній прохід олією обліпихи з медом. Із твердого меду сформувати свічки й покласти їх у морозилку. Допоможуть загоїти тріщини, знімуть запалення. Корисно ковтати цілі дольки часнику. Пити цибулевий сік — по столовій ложці 3–4 рази на день.
Коментарі
1