
— Мучусь хронічним гастритом чотири роки. Маю підвищену кислотність шлунка. У період загострення що не з'їм — після всього страшна кислятина в роті, пекти в шлунку починає. Навіть від меду погано, хоча вичитала, що він при гастриті корисний, — розповідає одеситка 26-річна Анастасія Голуб.
Прийом аптечних препаратів давав тимчасове полегшення, але після них з'являлася нудота.
— Так погано ставало, що ладна була краще кислотність терпіти, — продовжує. — Тому перейшла на народні засоби — п'ю соду. Від неї не нудить, але ефекту вистачає щонайбільше на годину. Потім хоч крихту чогось з'їм, як знову кислоту жене й доводиться повторно соду пити.
— Боротися з печією содою не варто. Вона кислоту дійсно нейтралізує, але при цьому виділяється багато вуглекислого газу, — каже столичний гастроентеролог Олена Сидоренко, 42 роки. — Це активізує клітини, які виробляють кислоту. Тому вона знову починає виділятися. Кислотність зменшується ненадовго й повертається з новою силою. На додачу вуглекислий газ розтягує стінки шлунка.
Від підвищеної кислотності призначають препарати на основі омепразолу, пантопразолу. Вони пригнічують утворення соляної кислоти. Діють не одразу, але ефект тривалий.
— Варто також приймати заспокійливе, — продовжує Сидоренко. — Підійде екстракт валеріани. Це допоможе боротися зі стресом, нервовою напругою, які теж призводять до посиленого утворення кислоти.
Швидко знижують кислотність засоби зі сполуками алюмінію й магнію. Тривалість їхньої дії сягає 2,5–3 год.
— Щоб миттєво загасити кислоту, можна випити трохи молока. Допоможе також склянка води або мінералки без газу, відвари звіробою й льону.
За підвищеної кислотності не можна їсти тушковані м'ясо й рибу, наваристі жирні бульйони, здобу, випічку з борошна грубого помелу, чорний хліб, сирі овочі, цибулю й часник.
— Під заборону підпадають також щавель, редис, гриби, кислі фрукти та ягоди. Яйця можна лише зварені некруто, круті підвищують кислотність. З тієї ж причини не бажано їсти свинину й інше жирне м'ясо, — говорить Олена Сидоренко.
Збільшують кількість кислоти й подразнюють стінки шлунка соління, маринади, копченості, концентровані соки й газовані напої, смажені та гострі страви, алкоголь, кава, міцний чай.
— Корисні обволікаючі продукти, — додає Сидоренко. — Це фруктові й молочні киселі, супи-пюре, вівсяна каша, відвар льону. Дозволяються всі крупи, крім пшона й гороху. Можна їсти паровий омлет, легкі, ненаваристі бульйони, пюре із солодких стиглих плодів.
Хліб підійде з борошна дрібного помелу, але не свіжий — учорашній або трохи підсушений у духовці. Із напоїв дозволені чай із молоком, розбавлені соки із солодких фруктів та овочів, лужні мінеральні води без газу.
Коментарі
2