Ексклюзиви
понеділок, 23 березня 2020 06:06

Позбутися печії допомагає молоко

Автор: MYKORUS.RU
  При підвищеній кислотності шлунка не можна вживати тушкованих м’яса й риби, жирних бульйонів і здоби. Швидко зняти печію допоможуть молоко і відвари звіробою та льону
При підвищеній кислотності шлунка не можна вживати тушкованих м’яса й риби, жирних бульйонів і здоби. Швидко зняти печію допоможуть молоко і відвари звіробою та льону

— Мучусь хронічним гастритом чотири роки. Маю підвищену кислотність шлунка. У період загострення що не з'їм — після всього страшна кислятина в роті, пекти в шлунку починає. Навіть від меду погано, хоча вичитала, що він при гастриті корисний, — розповідає одеситка 26-річна Анастасія Голуб.

Прийом аптечних препаратів давав тимчасове полегшення, але після них з'являлася нудота.

— Так погано ставало, що ладна була краще кислотність терпіти, — продовжує. — Тому перейшла на народні засоби — п'ю соду. Від неї не нудить, але ефекту вистачає щонайбільше на годину. Потім хоч крихту чогось з'їм, як знову кислоту жене й доводиться повторно соду пити.

— Боротися з печією содою не варто. Вона кислоту дійсно нейтралізує, але при цьому виділяється багато вуглекислого газу, — каже столичний гастроентеролог Олена Сидоренко, 42 роки. — Це активізує клітини, які виробляють кислоту. Тому вона знову починає виділятися. Кислотність зменшується ненадовго й повертається з новою силою. На додачу вуглекислий газ розтягує стінки шлунка.

Від підвищеної кислотності призначають препарати на основі омепразолу, пантопразолу. Вони пригнічують утворення соляної кислоти. Діють не одразу, але ефект тривалий.

— Варто також приймати заспокійливе, — продовжує Сидоренко. — Підійде екстракт валеріани. Це допоможе боротися зі стресом, нервовою напругою, які теж призводять до посиленого утворення кислоти.

Швидко знижують кислотність засоби зі сполуками алюмінію й магнію. Тривалість їхньої дії сягає 2,5–3 год.

— Щоб миттєво загасити кислоту, можна випити трохи молока. Допоможе також склянка води або мінералки без газу, відвари звіробою й льону.

За підвищеної кислотності не можна їсти тушковані м'ясо й рибу, наваристі жирні бульйони, здобу, випічку з борошна грубого помелу, чорний хліб, сирі овочі, цибулю й часник.

— Під заборону підпадають також щавель, редис, гриби, кислі фрукти та ягоди. Яйця можна лише зварені некруто, круті підвищують кислотність. З тієї ж причини не бажано їсти свинину й інше жирне м'ясо, — говорить Олена Сидоренко.

Збільшують кількість кислоти й подразнюють стінки шлунка соління, маринади, копченості, концентровані соки й газовані напої, смажені та гострі страви, алкоголь, кава, міцний чай.

— Корисні обволікаючі продукти, — додає Сидоренко. — Це фруктові й молочні киселі, супи-­пюре, вівсяна каша, відвар льону. Дозволяються всі крупи, крім пшона й гороху. Можна їсти паровий омлет, легкі, ненаваристі бульйони, пюре із солодких стиглих плодів.

Хліб підійде з борошна дрібного помелу, але не свіжий — учорашній або трохи підсушений у духовці. Із напоїв дозволені чай із молоком, розбавлені соки із солодких фруктів та овочів, лужні мінеральні води без газу.

Зараз ви читаєте новину «Позбутися печії допомагає молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути