вівторок, 16 квітня 2019 05:30

"Половину обличчя перекошувала гримаса"

 

— Звернулася 45-річна жінка зі Львова. П'ять років смикалося обличчя, — каже Ігор Ігорович Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Але не так, як при нервовому тику. Тоді око сіпається. А тут половину обличчя перекошувала гримаса. Хоча це не викликало болю, такий стан заважав жінці. Навіть уночі просиналася від того посмикування.

Жінка спочатку зверталась до неврологів. Не знайшовши причини, лікарі направили її на ЕЕГ та МРТ головного мозку.

— Після огляду знімків поставили діагноз — геміфаціальний спазм. Це не хвороба, а анатомічна особливість. Доволі рідкісна. Такі пацієнти приходять раз на рік. Причина — у головному мозку артерія стискає лицьовий нерв. Болю не викликає. Але таблетками цей спазм вилікувати неможливо. Потрібна операція.

Для досвідчених лікарів така операція — середньої складності. Але потребує досконалої нейрохірургічної техніки та мініатюрних інструментів.

— Діаметр нерва — не більше ніж міліметр, а судина — півміліметра, — пояснює Курілець. — Це мікрохірургічна операція. Триває 3 години. Виконують два хірурги. Робимо невеличкий розріз у черепі за вухом, завбільшки як п'ятикопієчна монета. Заходимо у мозок і між судиною та нервом ставимо тефлонову прокладку, що блокує сигнали. Ефективність операції — 80 відсотків.

Посмикування обличчя припинилося одразу, як жінка прийшла до тями. Але реабілітація триватиме ще один-два місяці. Після того житиме нормальним життям.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, 2-й поверх.

Тел.: 0(44) 592 90 79, 592 68 78;

м. Стрий, Львівська область. Стрийська центральна районна лікарня, вул. Ольги Басараб, 15, 7-й поверх. Тел.: 0 (67) 891 00 00;

м. Кременчук, Полтавська область. Кременчуцька перша міська лікарня, вул. Овксентія Богаєвського, 60/1.

Тел.: 0(99) 309 20 21.

Ліц. АВ №554809

від 20.09.2010 року.

Зараз ви читаєте новину «"Половину обличчя перекошувала гримаса"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути