Ексклюзиви
понеділок, 28 жовтня 2019 05:00

Поліпи жовчного перероджуються на рак

— У дитинстві мала проблеми з підшлунковою, тому вирішила сходити на УЗД черевної порожнини. З підшлунковою виявилося все чудово, а от у жовчному знайшли поліпи. Ніколи він не турбував, навіть не знала, де точно знаходиться, — розповідає 29-річна Дарина Хоменко із Кривого Рогу.

Поліпи жовчного міхура — доброякісні утворення на внутрішній стінці органа. Виникають у результаті розростання його слизової оболонки. Часто не мають симптомів.

— Найчастіше поліпи виявляють у ході обстеження. Супроводжуються ці хвороби скаргами на відчуття тяжкості між ребрами, відрижку та метеоризм, — каже 46-річна Тетяна Дубова, лікар-гастроентеролог із Києва.

 Поліпів жовчного є кілька видів. Деякі з них поступово перероджуються на рак. Найчастіше так відбувається з аденоматозними поліпами. Злоякісними вони стають у чверті випадків.

— Виявляють новоутворення на УЗД. Якщо сумніви лишаються, слід пройти томографію або ендоскопічне обстеження. Адже доволі часто те, що на УЗД виглядає як поліп, насправді є холестериновим наростом.

Лікування поліпа залежить від його розміру і типу. Чи продовжує збільшуватися, наскільки впливає на якість життя людини.

— Жовчний із поліпами розміром понад 10 мм видаляють. Якщо цього не зробити, усе швидко перетече на рак. Видалення проводиться лапароскопічно — пристроєм у формі трубки, яка вводиться через проколи у животі.

Після операції слід регулярно проходити обстеження. Дотримуватися дієти. Їсти лише варені чи запечені страви. Кількість насичених жирів необхідно обмежити.

Зараз ви читаєте новину «Поліпи жовчного перероджуються на рак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути