пʼятниця, 28 січня 2011 04:15

Почуття самотності призводить до ожиріння

Автор: фото з сайта www.fungo.com.ua
  Лікар вимірює товщину жирових відкладень у пацієнтки
Лікар вимірює товщину жирових відкладень у пацієнтки

"Ожиріння вважають однією з найбільших загроз для здоров'я в сучасному суспільстві, — каже столичний лікар-ендокринолог Людмила Волобаєва, 31 рік. — Це надлишкове відкладення жиру в організмі. Може бути самостійним захворюванням або розвиватися при інших недугах. Лише 5 відсотків захворювань на ожиріння є вродженими або мають ендокринологічну природу. 95 — наслідок переїдання, нераціонального харчування, малого фізичного навантаження".

Кожен зайвий кілограм ускладнює розвиток будь-якої хвороби та продовжує час лікування. Наприклад, гіпертонія, ішемічна хвороба серця, стенокардія розвиваються у хворих ожирінням вдвічі-втричі частіше, ніж у худих.

Переїдання — основна причина ожиріння. Воно веде до порушень роботи центру апетиту в головному мозку. Нормальна кількість з'їденої їжі не втамовує почуття голоду.

— Самотні люди частіше переїдають. Провокують голод також хвилювання, тривоги, невроз. Їжа заміняє позитивні емоції.

Людмила радить не їсти після 18.00, якщо лягаєте спати о 20.00. Не можна запивати холодними напоями, інакше їжа не перетравлюється в шлунку, а одразу потрапляє в кишечник. Тоді вона гниє всередині, не засвоюється, швидше виникає відчуття голоду.

— Із віком знижується діяльність щитовидної залози, погіршується обмін речовин. Порушується діяльність цілого ряду центрів головного мозку. Щоб придушити почуття голоду, людина починає більше їсти.

Причиною ожиріння є також низька фізична активність. Спожиті калорії не спалюються, перетворюються в жир. Що менше людина рухається, то менше повинна їсти.

Препарати для схуднення пригнічують апетит, мають ефект проносного, блокують засвоєння жирів. Людина стає нервовою, погано спить, потіє, їй паморочиться в голові. Може боліти шлунок. Такі засоби часто викликають залежність.

— Гастроентерологи постійно говорять про шкоду більшості пігулок для схуднення. Корегувати масу тіла краще традиційними методами: збалансованою дієтою та фізичними вправами. Перед прийомом будь-яких таблеток чи добавок до їжі варто порадитися з лікарем. Інколи краще просто почистити організм від шлаків.

Зараз ви читаєте новину «Почуття самотності призводить до ожиріння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути