понеділок, 25 липня 2016 00:55

Поганий зір робить дитину замкнутою

Автор: ФОТО З САЙТА www.kakprosto.ru
  Діти до трьох років мають дивитися телевізор не довше півгодини з відстані три метри
Діти до трьох років мають дивитися телевізор не довше півгодини з відстані три метри

— Доньці 3 роки і вона постійно просить увімкнути мультики. Не хочу, щоб вона плакала. Але й боюся, аби з часом не боліли очі, — каже киянка 27-річна Крістіна Смолюк. — У мене й чоловіка немає проблем із зором. Тому лікарі заспокоюють, але радять обмежити перегляд телевізора до півгодини день. Літом це легко. Ми багато гуляємо надворі. А зимою вечір довгий, і важко чимось зайняти мою непосиду.

— Зір погіршується поступово. Це не видно, як нежить. І не болить, як ангіна, — каже столичний дитячий офтальмолог 36-річна Світлана Іванова. — Найшвидше зір падає у першокласників і випускників. Тоді навантаження максимальне.

Зараз кожен четвертий школяр недобачає. Це впливає не лише на оцінки в школі, а й на характер. Такі діти через жарти однолітків стають замкнуті або нервові. Вони мало рухаються. Тому слабнуть м'язи і погіршується постава.

— Головні причини погіршення зору — спадковість і перенапруження. Дитина не має довго затримувати погляд на одному предметі. Треба час від часу переводити його на інші. Так очні м'язи відпочиватимуть.

Відстань до екрана телевізора має ­становити 3 м. До комп'ютера — 50 см, на витягнуту руку. У школярів зошит має бути за 30 см від очей.

— Коли дитина сидить за столом неправильно, розвивається сутулість і викрив­лення хребта. Від цього напружуються зовнішні та внутрішні м'язи очей. До мозку надходить менше крові. Тому знижується гострота зору й болять очі.

Не можна дивитися телевізор лежачи або в темряві. Яскравий екран у темному приміщенні стомлює очі.

— У малюків на першому році життя всі іграшки мають стрибати, крутитися або котитися. Їм не можна довго дивитися на нерухомий предмет. Тому складати конструктор чи пазли, ліпити, малювати можна не довше 15 хвилин. Потім треба зробити перерву й погратися в рухливі ігри.

Вперше дитину ведуть до офтальмолога у рік. Далі — перед садочком і школою. Через постійне навантаження школярів треба показувати спеціалістові раз на рік.

Зараз ви читаєте новину «Поганий зір робить дитину замкнутою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути