Ексклюзиви
понеділок, 18 червня 2007 16:10

Пітливість лікують уколами

Гіпергідроз, або підвищене потовиділення, — реакція організму на спеку. Із головного мозку до потових залоз надходить сигнал стиснутися й викинути рідину, щоб охолодити організм. Дерматологи можуть призупинити цей процес, однак не вилікувати.

Людям, які дуже пітніють, лікарі радять спершу проконсультуватися у терапевта, невропатолога та ендокринолога. Підвищене потовиділення буває через хвороби нирок чи серця, прихований цукровий діабет, вегетативно-судинну дистонію, клімакс у жінок. Тим, хто не страждає на ці недуги, треба звернутися до дерматолога.

— Найчастіше пітніє шкіра під руками, а також долоні та ноги, — пояснює Євген Єрошкін, 28 років, дерматолог київського Центру шкірно-венеричних захворювань і косметології. — Може страждати одна-дві зони чи всі три разом.

Зазвичай люди користуються препаратами місцевої дії: лосьйонами, порошками, мазями для підсушення шкіри. Вони мають дезодоруючі (для запаху), в"яжучі (аби стягнути протоки) та антисептичні складники. Однак для гарного ефекту їх треба наносити кілька разів на день.

— Позбавитися проблеми на тривалий час можна ін"єкціями ботоксу, — розповідає Єрошкін. — Ліками обколють місця підвищеної пітливості — роблять від 40 до 100 уколів у шкіру. І вона суха на дев"ять місяців.

Перші препарати ботоксу (ботулотуксини) в Україні з"явилися 5–7 років тому. У косметології їх використовують для розгладження мімічних зморщок. Курс ін"єкцій від гіпергідрозу на долонях чи під руками коштує 1600 грн.

Руку доводилося витирати перед вітанням

— У мене є пацієнт, який сім років ходить на уколи. Уперше прийшов, бо не міг нормально працювати. Він — менеджер. Має справи з паперами, організовує зустрічі, конференції. А до мокрих долонь папір липне, ручка на ньому не пише. Руку доводилося витирати перед вітанням, — каже лікар.

Однієї ін"єкції чоловікові вистачає, щоб забути про свій страх на рік. За словами лікаря, 80% пацієнтів приходять ще. Вони відчули різницю — не бояться носити білий одяг і більше не хочуть пітніти.

— Ін"єкції — єдиний метод зняти гіпергідроз. Препарат блокує здатність протоки викидати піт. Однак підходить лише для лікування долонь та під пахвами. Для ніг їх не робимо, бо через грубість шкіри важко розрахувати глибину уколу, — зазначає Єрошкін.

Потовиділення на стопах із неприємним запахом дерматологи пов"язують із грибковими захворюваннями. Рекомендують місцеві засоби:

— Грибок лікують комплексно: таблетки всередину, а на шкіру — мазі чи лосьйони. Також обробка антигрибковими засобами взуття, шкарпеток, килимів і постільної білизни. За півроку грибок зникає і проблема пітливості — теж.

Зараз ви читаєте новину «Пітливість лікують уколами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути