понеділок, 09 квітня 2007 15:23

Після запалення легенів залишився хронічний бронхіт

Автор: фото: PHL
  Минулої весни 39-річна російська співачка Валерія через бронхіт перервала гастролі на Далекому Сході. Із температурою під 40 її госпіталізували у Владивостоці. Дорогою до московської клініки лікарі двічі робили їй жарознижувальні уколи
Минулої весни 39-річна російська співачка Валерія через бронхіт перервала гастролі на Далекому Сході. Із температурою під 40 її госпіталізували у Владивостоці. Дорогою до московської клініки лікарі двічі робили їй жарознижувальні уколи

22-річний киянин Артем рік намагається вилікувати хронічний бронхіт. Ця хвороба залишилася після недолікованої пневмонії.

— Горло завжди було моїм проблемним місцем, часто запалювалися мигдалини, — розповідає хлопець. — Раніше я берігся, а тут запустив простуду.

Торік у грудні Артем з вологим волоссям вийшов на вулицю — запізнювався на зустріч.

— Все почалося зі шмарклів, потім заболіло горло. Я не лікувався, думав, так мине.

Сиропи на травах почав пити, коли з"явився кашель. Перший тиждень бухикав, на другий почало відкашлюватися. Але за два тижні піднялася температура до 37 градусів.

— Я працюю водієм на фірмі. Пив антибіотики, щоб не пропускати роботу, — згадує Артем.

Під кінець четвертого тижня кашляння лікуватися його відправила начальниця. Вона звернула увагу на те, що хлопець погано виглядає.

— Температура була 38 градусів. Батьки викликали дільничну лікарку. Вона послухала мене, каже — бронхіт. А в мене вже було запалення легенів.

Почало колоти під лопаткою й боліти у грудях справа

Лікар виписала антибіотики і сказала прийти наступної п"ятниці на контроль. Хлопцеві ставало щораз гірше. Почало колоти під лопаткою і боліти у грудях справа.

— До п"ятниці я не витримав, пішов до лікарні в четвер. Із правосторонньою верхньодолевою пневмонією мене відразу поклали у стаціонар.

Лежав він у міській клінічній лікарні N11 на Печерську. Лікарі побоювалися, що може бути туберкульоз. Бо зазвичай він розвивається якраз у верхній частині легенів. Але цей діагноз не підтвердився.

Артемові кололи медексон та цефтриаксон від запалення. Це найновіші ліки — антибіотики третього покоління.

— Спочатку кололи внутрішньом"язово. Але це не допомагало. Почали вводити у вену. Додали ще й лазолван, щоб мокрота відхаркувалася.

Через два тижні хлопця виписали лікуватися додому. Він вважає, що це було помилкою:

— У лікарні лише зняли гострий процес, — жаліється. — Ще два тижні я пролежав вдома з температурою 37. Бронхіт став хронічним.

Для відновлення організму після пневмонії й кашлю Артем місяць пив козяче молоко. Батьки купували його в бабці в Чабанах під Києвом. Каже, молоко допомогло швидко одужати. Влітку, щоб закріпити результат, їздив до Євпаторії — у санаторій "Степний", який спеціалізується на легеневих хворобах.

— Два тижні я ходив на процедури: електрогрязі — аплікації під щелепу та на лопатки. Спеціальним розчином полоскав горло.

Тепер Артем бережеться — намагається не пити холодного й одразу лікувати застуди. А ще запланував щороку їздити на море та в соляні шахти у Солотвино Тячівського району на Закарпатті.

Допоможе дихальна гімнастика

Пневмонія могла дати ускладнення — хронічний бронхіт, кажуть пульмонологи. Однак схиляються до думки, що в Артема він уже був. Тільки гостро не проявлявся.
— Проблеми з мигдалинами — це, найвірогідніше, хронічний тонзиліт. А значить, хронічний бронхіт у нього теж був, — пояснює Олена Філіпова, завідувачка пульмонологічного відділення міської клінічної лікарні N4. — Запалення легень стало каталізатором, що запустив недугу.
Лікарка порадила щоранку робити дихальну гімнастику, раз на рік проходити курс лікувального масажу в поліклініці й огляд у терапевта.
— Йому треба берегтися, — радить Філіпова, — не переохолоджуватися й не перегріватися, засмагати можна лише до 12-ї дня та після 17-ї. А ще в жодному разі не курити й не дихати тютюновим димом. Він теж може спричинювати напади кашлю.

Бронхіт вилікує цибульний мед

Народні цілителі від бронхіту радять цибульний мед або шоколадне масло.
Для цибульного меду треба змішати літр води, склянку цукру та одну-дві невеликі цибулини разом із лушпинням. Усе це кип"ятити на малому вогні, доки рідина наполовину не вивариться. Потім цибулю витягують, а рідину переливають у банку.
П"ють теплим по півсклянки після їди.
Для шоколадного масла треба по склянці порошку какао, меду й свинячого жиру змішати з 200 г вершкового масла та 200-грамовою плиткою шоколаду. Усе, крім какао, підігрівають на водяній бані й розтирають до однорідної маси. Додають какао. Перекладають у скляну банку, закривають капроновою кришкою і ставлять у холодильник. Тричі на день маслом мастять шматок чорного хліба. Запивати треба гарячим чаєм із лимоном або гарячим молоком із содою.

Зараз ви читаєте новину «Після запалення легенів залишився хронічний бронхіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути