понеділок, 04 листопада 2019 07:45

Після видалення жовчного виноград їдять без шкірки

Автор: grandkulinar.ru
  Людям з видаленим жовчним корисно їсти запечений гарбуз та яблука
Людям з видаленим жовчним корисно їсти запечений гарбуз та яблука

— Півроку живу без жовчного міхура. Місяць тому почало боліти у правому підребер'ї та спазмувати кишечник, — каже Марія Кубрак, 56 років, із селища Іваничі Волинської області. — Здала аналіз крові на печінкові проби. Показав, що назбиралася жовч, котру організм не має куди дівати. Лікар призначив жовчогінні таблетки, щоб зрушити її з місця.

— Постхолециститний синдром часто буває після видалення жовчного міхура. Виникає, якщо пацієнти після операції не дотримувалися дієти, — розповідає 33-річний Олексій Вознюк, столичний гастроентеролог. — Організм не звик жити без цього органу й далі виробляє забагато жовчі. Вона роз'їдає стінки шлунка. Якщо зробити все, як сказав лікар, то організм привчиться виробляти мало жовчі. Для цього треба їсти дрібними порціями теплу, протерту їжу.

Печінка після видалення жовчного міхура як і раніше виробляє жовч. Причому густу, що застоюється в протоках. Щоб цього не було, варто приймати препарати з урсодезоксихолевою кислотою. Вони обволікають слизову та поліпшують обмінні процеси. Корисно пити лужну мінеральну воду, що покращує відтік жовчі.

— Зазвичай лікар призначає півсклянки теплої мінеральної води за півгодини до їжі. Пити повільно, малими ковтками. Роблять це курсами. Після вживання води впродовж місяця варто зробити перерву на два місяці. Потім повторити курс.

Щоб не виникав постхолециститний синдром, у перші півроку після видалення міхура треба їсти чотири-п'ять разів на день. Корисні овочеві супи з моркви, цвітної капусти, помідорів, вівсяні та рисові каші. Можна вживати трохи нежирної шинки, лікарської ковбаси та негострих сортів сиру. Їсти варену яловичину, кролятину, індичку чи курку, рибу, парові котлети, білковий омлет. Корисні печені гарбуз, морква, картоп­ля та яблуко. Виноград їдять без шкірки. Корисний відвар із плодів шипшини. Заборонені супи з горохом, грибами, квасолею, щавлем або засмажкою.

— Якщо протягом двох років після операції людина почувається добре, можна поступово переходити до звичного раціону. Але варто забути про смажені та копчені страви, морозиво, гриби, часник, цибулю, маринади, тісто й крем. Вечеряють за 3 години до сну.

Зараз ви читаєте новину «Після видалення жовчного виноград їдять без шкірки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути