Ексклюзиви
четвер, 06 січня 2022 09:33

Після видалення жовчного не їдять свіжі фрукти

— Не треба боятися операції з видалення жовчного міхура. Без неї ви змушені постійно дотримуватися дієти й чекати нападу, — каже Ігор Колосович, 55 років, столичний хірург. — Що довше затягуватимете з цим, то важче доведеться хірургам. Бо з віком додаються захворювання серця та зростає ризик ускладнень.

Радить лапароскопічне втручання, щоб пацієнт швидше відновився. Воно вдвічі швидше, ніж під час відкритої операції. Другого дня людина вже ходить, а на третій — виписують додому. Недолік цього способу — не можна оцінити стан інших органів.

— Хоч яким би способом видаляли жовчний, важливо дотримуватися дієти. Під заборону попадають свіжі овочі та фрукти. Треба їх запекти. Не слід їсти банани. Бо містять один із найгрубіших видів клітковини.

Відсутність міхура не виключає появу каменів у жовчних протоках. Тому треба їсти невеликими порціями і приймати жовчогінні засоби.

— Одразу після операції не слід вирушати на курорт із мінеральними водами. В дорозі неможливо дотримуватися дієти і рухатися. Все має бути дозоване, — говорить Колосович.

Після операції не можна піднімати важкі речі. Носіння корсету не допомагає, це міф. Корисно рухатися. Це попереджає утворення спайок і тромбів у ногах.

Зараз ви читаєте новину «Після видалення жовчного не їдять свіжі фрукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути