вівторок, 25 вересня 2018 06:10

Після татуювання можна заразитися гепатитом

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Перед тим як робити татуювання, слід з’ясувати у майстра, чи стерильні у нього інструменти. Поцікавитися, які використовує засоби дезінфекції
Перед тим як робити татуювання, слід з’ясувати у майстра, чи стерильні у нього інструменти. Поцікавитися, які використовує засоби дезінфекції

— Татуювання краще робити восени, а не влітку. У спеку навіть планові операції не проводять. Від найменшого сонячного опіку під шкірою запускається запальний процес, — розповідає Денис Павловський, 40 років, лікар клініки "Доступный доктор" із Києва.

— Знаю випадок, коли в чоловіка почався сепсис і він помер, — продовжує. — Це бактеріальне або токсичне отруєння всіх органів. Якщо людина виживає, мучиться від ускладнень на нирки, серце чи мозок.

Татуювання протипоказане людям із ВІЛ-інфекцією, цукровим діабетом, запаленнями на шкірі. Не можна зачіпати ним родимки та пігментні плями.

– 2016-го німецькі та французькі вчені за результатами дослідження заявили, що тату може спричинити рак. Фарби для нього часто містять важкі метали, ртуть та інші канцерогени. Ці речовини в мікродозах потрапляють в організм.

Радить добре поїсти за годину до сеансу. Взяти знеболювальне, наприклад кетанов або нурофен. Ліки не мають містити аспірину, бо той розріджує кров. З цієї ж причини перед процеду­рою заборонено вживати алкоголь. Воду слід пити до і під час сеансу. Жінкам не варто робити татуювання під час менструації або за тиждень до неї. Тоді гостріше відчувають біль.

В Україні немає спеціальних норм безпеки для виконання тату. Тому їх роблять і в салонах краси, і в перукарнях.

— Щоб вийти здоровим від тату-майстра, треба з'ясувати, чи стерильні в нього інструмен­ти, — говорить Петро Іщенко, 33 роки, голова громадської організації "Асоціація тату і пірсингу України". — Поцікавитися, які використовує засоби дезінфекції. Чи має автоклав — стерилізатор парою під високим тиском? Чи справді одноразові стерильні голки? Татуювання — це не малювання ручкою по шкірі, а робота з кров'ю.

Тату-салони, як і стоматологічні кабінети, можуть стати осередком зараження гепатитом В та С і ВІЛ-інфекцією. Часто майстри ігнорують вимоги до гігієни. Використовують одну голку для кількох людей або одну пару рукавичок.

— Не всі тату набиваються відразу. Деякі ­роблять місяцями. Треба знати, що алергія проявляється з часом. І це може бути як проста ­кропив'янка, так і анафілактичний шок. За останнього людина часто помирає ще до приїзду "швидкої".

Майстер тату має проходити медичний огляд двічі на рік. Запитайте в нього про медичну книжку. Голки, рукавички, маски і баночки з чорнилом у жодному разі не повинні використовуватися двічі.

— Перед виконанням тату варто проконсультуватися з лікарем. Якось під час сеансу в клієнтки вперше стався напад епілепсії. Я раніше працював на "швидкій", тому не розгубився і допоміг їй. Також люди непритомніють. Частіше чоловіки, бо в них нижчий больовий поріг. Відразу просять знеболювальне. Гірше переносять стрес.

Зараз ви читаєте новину «Після татуювання можна заразитися гепатитом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути