понеділок, 25 червня 2012 00:30

Після щеплення буває діабет

Автор: фото: Андрій Шматов
  14-річна Юлія Курган із Харкова приїхала в Київ на ІІІ Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей, хворих на діабет. Її картина перемогла у номінації ”Моє Майбутнє”
14-річна Юлія Курган із Харкова приїхала в Київ на ІІІ Всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей, хворих на діабет. Її картина перемогла у номінації ”Моє Майбутнє”

14-річна Юлія Курган із Харкова приїхала до Києва на всеукраїнський конкурс малюнка серед дітей, хворих на діабет. Її картина перемогла. Про змагання дізналася від ендокринолога. У дівчини діабет  першого типу — її організм не виробляє інсуліну. Дізналася про діагноз у 6 років.

— Мене постійно нудило, хотілося спати, паморочилося в голові. Пішли на прийом до лікаря, а він питає: давно у вас діабет? Ми з мамою були шоковані.

Юлія почувається добре, на репетиціях із танців займається на рівні з усіма. Суворої дієти не дотримується, їсть усе потроху. Не відмовляється від морозива й шоколаду.

— Моєму наймолодшому пацієнтові-діабетику було п'ять діб, — розповідає ендокринолог 45-річна Ірина Бойко зі Львова. — Досі невідомо, звідки береться захворювання. Найчастіше передається спадково. Також небезпечні перенесені важкі форми грипу, краснухи, кору. Віруси вбивають бета-клітини, які виробляють інсулін. Останнім часом побільшало пацієнтів із діабетом першого типу. Ще коли навчалася в інституті, про нього чула лише на лекціях, бо розповсюджена була часткова недостатність інсуліну — другий тип.

— Хвора людина стає квола, худне, п'є багато води, часто бігає в туалет. Так може тривати місяцями. Якщо своєчасно не розпочати лікування, настане діабетична кома. Трапляється через гострий дефіцит інсуліну, високий рівень цукру. Починається рвотою, зневодненням організму. Так триває кілька днів. Потім людина непритомніє. Зі стану діабетичної коми виводять у реанімації, крапають інсулін. Не можна запобігти захворюванню. Коли працювала у Вінниці, у 15-річного хлопця діабет почався після того, як сам з'їв цілий торт. Якщо цукор у крові невисокий, то від ложки меду, тістечка шкоди не буде. Але зазвичай лікар призначає дієту номер 9 — не можна жирного й солодкого.

Недуга розвивається через стрес, якщо є спадкова схильність. Діабет може виникнути після щеплення, якщо в організмі недорозвинуті  бета-клітини. Кожна вакцина навантажує імунітет. Тому після щеплення лікар радить потримати дитину день удома. Їй слід давати свіжі соки, фрукти, овочі.

 

Хворобу все частіше діагностують у дітей

— Діабет другого типу розвивався у людей похилого віку. Тепер його все частіше діагностують у дітей до 18 років, — каже ендокринолог Ірина Бойко.

Від 15 до 50% усіх нових випадків діабету трапляються серед дітей, за підрахунками американських учених.

В Індії від діабету і залежності від інсуліну страждають близько 12-16% дітей. 10 років тому кількість малечі з ознаками діабету була ледь 1%. Серед індусів, азіатів, чорношкірих американців та іспанців рівень захворюваності особливо високий. У дітей цих етнічних груп діабет розвивається навіть за відсутності зайвої ваги.

 

Зараз ви читаєте новину «Після щеплення буває діабет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути